3 тис. замість 8 млрд гривень: ФГВФО не зміг продати активи VAB Банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

3 тис. замість 8 млрд гривень: ФГВФО не зміг продати активи VAB Банку

Фондовий ринок
929
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) провів аукціон з продажу пулу активів ВАТ “ВіЕйБі Банк”. При вартості лота оціночною вартістю в 5,85 млрд гривень, не змогли продати навіть в 5 разів дешевше: єдиною операцією став продаж ділянки землі за 3200 гривень.
При цьому колишній власник банку Олег Бахматюк пропонував погасити заборгованість банку перед бюджетом в розмірі близько 8 млрд гривень.
Торги за голландською моделлю аукціону на майданчику ТОВ “Фьост Файненшиал Нетворк Юкрейн” з продажу активів “VAB Банку”, які виставив на продаж ФГВФО, завершилися нічим. Лот, що складається з 113 кредитів і 3 позицій дебіторської заборгованості підприємств агропромислової галузі, серед яких санаторій і майнові комплекси, кондитерський цех і комерційна нерухомість, не зацікавив покупців навіть за умов продажу за мінімальною ціною – за 1,17 млрд гривень при оголошеній початковій вартості лота в 5,86 млрд гривень.
Єдиною операцією став продаж майнових прав на ділянку землі в Закарпатській області площею в 0,0024 га за 3200 гривень. Про це повідомив Фонд гарантування вкладів на сайті ВАТ “ВіЕйБі Банк”.
Тим часом держава може отримати повернення боргів банку в обсязі близько 8 млрд гривень, що неодноразово пропонував колишній власник “ВіЕйБі Банк” Олег Бахматюк через механізм реструктуризації, але відповідь на цю пропозицію від Національного банку України (НБУ) і Фонду гарантування вкладів досі не отримав.
“ВіЕйБі Банк” (VAB Банк), мав кредитний рейтинг на рівні uaAA (дуже висока надійність банку в довгостроковому періоді), був виведений з ринку разом з більшістю українських банків під час так званого “банкопаду” – масової ліквідації банків рішенням Нацбанку в 2014 році. Восени минулого року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відкрило так звану справу Писарука-Бахматюка, яка стосується нібито нецільового використання стабілізаційного кредиту “VAB Банком”, хоча кошти отриманого рефінансування були витрачені банком під жорстким контролем НБУ і виключно на виплати вкладникам. Сам екс-власник банку виступає ініціатором виплат кредиту за узгодженою з державою процедурою.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас