Поліція почала тестувати базу єврономерів: чи будуть штрафувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поліція почала тестувати базу єврономерів: чи будуть штрафувати

Особисті фінанси
5845
Євробляхи офіційно поза законом. З 1 січня набули чинності посилені санкції і штрафи (в черговий раз відстрочені 19 грудня 2019 року) для авто на європейських номерах. Власникам таких машин загрожує штраф до 170 тис. грн і конфіскація авто.
При цьому закон є, але виконувати його повністю не будуть – принаймні, так пообіцяли в уряді. Напередодні Нового року в Кабміні заявили, що поліція не зачіпатиме машини на єврономерах. Більше того, уряд повинен подати до парламенту новий законопроект, який влаштує власників євроблях.
Однак досі законопроекту немає. А власники євроблях заявляють, що поліція почала перевіряти їхні машини через спільну з митниками базу порушників – поки що їх не штрафують.
Правоохоронці почали перевіряти авто на іноземних номерах, скаржаться водії євроблях. Перевіряють в спеціальній базі за номером автомобіля – це база обміну інформацією з фіскальною та митною службами. Якщо автомобіль перебуває в Україні з порушенням митних законів, то це відобразиться в базі.
Коли авто на іноземних номерах перетинає кордон, інформація про номери машини і її власника передається в поліцію. Правоохоронці можуть перевірити авто по базі на порушення правових підстав перебування автомобіля, пояснює юрист з митного права Ольга Ніколаєнко. Але штрафувати поліцейські не мають права.
“Протокол поліцейські складати не можуть. Але вони можуть викликати на місце представників митниці. Якщо проводяться рейди, то в групу з виявлення правопорушень можуть входити працівники митниці. Митники потім самі складають протокол – поліція не має права штрафувати таких водіїв”, – пояснює юрист.
Поки масових перевірок немає, а система тільки тестується. Перед Новим роком в МВС заявили, що поліція не буде зупиняти авто на єврономерах, поки Рада не прийме зміни до закону. Такого компромісу досягли в уряді з громадської організацією “АвтоЄвроСила”. Внести зміни до закону мали відразу після новорічних свят. Тепер же про терміни взагалі не говорять.
Разом з тим, нові штрафи і санкції вже діють. При перетині кордону водія євробляхи можуть оштрафувати, а авто конфіскувати.

Мої Fiнанси:

  • Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект про відстрочку штрафів за ввезення “євроблях” до 31 грудня 2019 року.
До речі, якщо вам потрібен кредит на авто, але ви хочете заощадити свій час – скористайтеся спеціальним сервісом підбору кредитів від Finance.ua. Переходьте за посиланням. Вибирайте зручний варіант.

Підібрати собі кредит 🚙

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас