Економіст назвав умову, за якої пенсіонери України житимуть заможно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст назвав умову, за якої пенсіонери України житимуть заможно

Казна та Політика
2521
Про необхідність запровадження багаторівневої пенсійної системи в Україні йдеться давно. Вчені та експерти давали такі рекомендації ще на початку 2000-х. А на державному рівні це питання порушувалося років 10 тому. Однак далі за розмови справа поки не йшла.
Про це пише сайт “Сегодня”.
Перед самим Новим роком, 27 грудня, у Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт (№2683), який може дати старт запровадженню другого рівня пенсійного забезпечення – загальнообов’язкового накопичувального.
Президент інвестиційного фонду “Універ” Тарас Козак впевнений, що це дасть можливість збільшити розмір пенсій для тих, хто буде робити відрахування в систему обов’язкового накопичувального страхування.
“Цей законопроєкт щойно внесено, і він ще напевно зазнаватиме змін. Тому наразі я можу сказати тільки одне: добре, що він внесений в Раду. Впровадження другого рівня пенсійного забезпечення, обов’язкового накопичувального, давно стоїть на порядку денному, фактично з 2003 року. І відсутність такої системи – велика проблема в декількох аспектах”, – говорить експерт.
Він зауважив, що без накопичувальної системи пенсіонери не можуть жити заможно.
“В умовах старіння населення, економічних криз, виїзду за кордон працездатного населення коштів у Пенсійному фонді не вистачає, і його треба дотувати з бюджету. Тобто солідарна система сама по собі не працює”, – пояснює економіст.
“У всіх країнах вже зрозуміли, що солідарна система не може забезпечити більш-менш гідну пенсію. Потрібен комплекс з кількох видів пенсій. По-друге, накопичувальні пенсії – це “довгі” і дешеві гроші в економіці. У нас от погані дороги, старі комунікації – вся інфраструктура міст зношена на 100%. Їх треба міняти, але де взяти на це гроші? У держави таких грошей немає. А залучати інвестиції – дорого, адже водопровід або каналізація окупаються лише за 20 років”, – говорить президент інвестфонду.
Він нагадав, що в багатьох країнах світу використовують на ці цілі гроші пенсійних фондів, які мають “довгі” гроші, тобто які люди платять роками і десятиліттями, але не використовують їх. До того ж це дешеві гроші.
“Тобто якщо інфляція 2%, пенсійний фонд готовий розміщувати ці гроші під 3-4%. Такі дешеві гроші більше взяти ніде. А так, з одного боку, громадянин матиме більш надійну інфраструктуру і ще й доходи на свій вклад”, – резюмував Тарас Козак.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас