У НБУ розповіли про ризики для фінансового сектору України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ розповіли про ризики для фінансового сектору України

Казна та Політика
607
У Національному банку України (НБУ) повідомили про основні ризики, які наразі становлять загрозу для фінансового сектору України.
Про це йдеться в документі “Програма дій Національного банку на 2020 рік”, який опубліковано на сайті регулятора.
Так, серед зовнішніх ризиків називають посилення торговельних воєн і підвищення турбулентності на глобальних фінансових ринках. Адже минулого року світова торгівля сповільнилася під тиском геополітичних подій. Зараз Світова організація торгівлі очікує зростання торгівлі в 2020 році на 2,7%. Зазначається, що ескалація торгового протистояння США з Китаєм має хвильову динаміку, але загострення відбулося через протести в Гонконзі.
Не відкидають загрози через “Брекзіт” для фінансового ринку Євросоюзу, а ще остерігаються розвитку протистояння США-Іран. Ще одним зовнішнім ризиком вказано ескалацію військового конфлікту і нові торгові обмеження з боку Росії.
“Цей ризик дещо знизився, якщо порівнювати з минулим роком, але він залишається актуальним, – заявили в НБУ. – На користь зниження говорять масштабний обмін полоненими, розведення військ і відновлення діалогу в нормандському форматі. Визнання Міжнародним судом ООН в Гаазі своєї юрисдикції в справі Україна проти Росії відкриває можливості для судового тиску на агресора. На противагу маємо видачу паспортів на тимчасово неконтрольованих територіях і нові поставки зброї російських збройних сил, тобто загрози залишаються”.
Зазначається, що досі не вирішено проблему реінтеграції територій Донбасу і відновлення кордонів, а проведення виборів в окупованих районах може нести загрози. Крім того, за даними НБУ, в Європі і США активізувалися економічні та політичні сили на підтримку РФ і проти України.
Документ НБУ містить інформацію і про внутрішні ризики для фінансового сектору країни. Так, мова йде про загрозу інституційній незалежності центробанку. У НБУ стверджують, що в 2019 році піддавалися чималому тиску, зокрема, нагадали про мітинги, судові справи щодо екс-власників “ПриватБанку”. Крім того, до внутрішніх ризиків відносять пікові виплати за державним боргом.
“Триває період активного погашення боргів, залучених Україною в кризові періоди. Показник відношення боргу до ВВП зменшується, проте валютні виплати за державним боргом досі залишаються концентрованими і значними”, – йдеться в документі.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас