Накопичувальні пенсії в Україні: які внески зобов’яжуть платити українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Накопичувальні пенсії в Україні: які внески зобов’яжуть платити українців

Особисті фінанси
7183
Накопичувальна пенсія в Україні, яку фракція “Слуга народу” пропонує зробити обов’язковою, передбачає щомісячні внески для всіх українців у розмірі 1% від заробітної плати. Відповідний законопроект був зареєстрований у Верховній Раді в кінці грудня, хоча розмови про це ведуться вже останні 15 років.
Передбачається, що кожен українець буде брати безпосередню участь у процесі накопичувального пенсійного забезпечення і таким чином піклуватися про своє майбутнє. Відповідно до існуючого законопроекту, роботодавців зобов’яжуть платити 2% від розміру заробітної плати працівників, а працюючі особи будуть сплачувати внески у розмірі, як мінімум, 1% від заробітної плати. При цьому працівник зможе збільшити розмір самостійних внесків. У такому випадку роботодавець буде пропорційно доповнювати внески працівника власними внесками у розмірі до 5% від суми його заробітної плати.
Після введення накопичувальної пенсійної системи кожен її учасник повинен буде вибрати для себе на сайті Центрального пенсійного адміністратора портфель – консервативний збалансований або динамічний, або подати заяву встановленого зразка в органи Центрального адміністратора.
Якщо учасник системи не зробить вибір самостійно, його внески автоматично розподілять між пенсійними портфелями, управління активами яких здійснюється авторизованими компаніями, з якими Радою Пенсійного казначейства укладені договори. Учасник системи зможе в майбутньому змінити пенсійний портфель або вибрати уповноважений недержавний пенсійний фонд за власним розсудом.
У разі смерті громадянина право власності на пенсійні заощадження перейдуть до його спадкоємців. До цього часу накопичені гроші будуть вважатися його власністю.
Востаннє розгляд закону про обов’язкові накопичувальні пенсії перенесли з 1 січня 2019 року на 1 січня 2020 р.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас