Що таке мінімальний стаж для виходу на пенсію? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що таке мінімальний стаж для виходу на пенсію?

Особисті фінанси
2033
Який необхідний мінімальний стаж для пенсії? Дане питання цікавить не тільки громадян України пенсійного віку. Кожна людина повинна відпрацювати певну кількість років, а також відправляти обов’язкові відрахування до фонду України.
Трудовий, страховий та пенсійний стаж
Далі виникає необхідність розглянути, що входить в трудовий стаж для нарахування пенсії в Україні:
Трудовий стаж. Сукупність відпрацьованих років у трудовій книжці. Даний стаж є загальним, а поняття «трудовий» використовується тільки тоді, коли потрібно відрізнити пенсійні виплати від пільгових.
Страховий. Людина повинна виробляти грошові відрахування в ПФ України. Це дуже важливо, тому що без цієї страховки не буде нараховуватися страхового стажу.
Спеціальний стаж. Тут проводиться розрахунок діяльності, яка дає право людині вийти на пенсію раніше визначеного Законодавством терміну.
Пільговий стаж. Діяльність, яка проводиться в специфічних умовах. Таким чином, співробітник має право на достроковий вихід на пенсію і підвищені пенсійні виплати.
З 2004 року на важливості віддається не тому, скільки фактично пропрацював робочий, а то в якому обсязі і як довго роботодавець виробляв за нього виплати до фонду пенсійного страхування. Що стосується трудового стажу до 2004 року, всі відпрацьовані роки прирівнюються до страхових.
Якщо розглядати те, який необхідний мінімальний стаж для нарахування пенсії в Україні, в 60 років стати пенсіонерами зможуть українці, стаж яких становить 26 років. Якщо стаж налічує від 15 до 25 років, стати пенсіонерами можна в 63 роки. Якщо стаж людини становить до 15 років, тут можна розраховувати на нарахування пенсійних виплат тільки в 65 років.
Страховий стаж
Без сплати страховки стаж зараховується в наступних випадках:
Служба в армії України.
Контрактна служба.
Участь в бойових діях.
Захворювання внаслідок нещасного випадку на роботі та інші категорії.
Крім цього, скористатися можливістю отримання пільг можуть інші категорії населення, які передбачені в чинному Законі.
Недостача мінімального стажу
При мінімальному стажі для пенсії громадянин України може отримувати державні соціальні виплати. Якщо стажу не вистачає, можна укласти Договір з ПФ, що дозволить докупити відсутні роки. Далі подано перелік осіб, які мають право на придбання відсутнього страхового стажу:
Особи, які досягли 16 років, які не підлягають загальноприйнятій пенсійному страхуванню.
Іноземні піддані, які проживають в Україні на постійній основі і мають офіційне працевлаштування.
Українці, які проживають або працюють за межами країни.
З огляду на особливості страхових виплат, всі внески, які робляться перерахованими категоріями людей будуть зараховані в пенсійний стаж. Розрахунок суми виплат встановлюється фондом строго в індивідуальному порядку. Якщо людина не має необхідного стажу, йому буде нарахована соціальна допомога в установленому державою розмірі. Але, краще докупити відсутні рік, щоб отримати виплату в повній мірі.
Розрахунок страхового стажу
Якщо виникає необхідність, купити трудовий стаж зовсім нескладно. Основне правило – правильно розрахувати кількість відсутніх років. Це вигідно для пенсіонера, так як при наявності необхідного страхового стажу, він буде отримувати не соціальну допомогу, а повноцінну пенсію. Розрахувати відсутні роки допоможуть представники фонду, які для цього мають всі необхідні повноваження.
Якщо ви маєте певні знання і хочете самостійно зробити необхідні розрахунки, зробити це можна за допомогою «пенсійного калькулятора», який розміщений на сайті ПФ. Щоб розрахувати страховий стаж, необхідно відпрацьовані роки помножити на 1.35.
Безперервність стажу не є обов’язковим, але значно впливає на виплати. Щоб зробити максимально правильні розрахунки, краще вдатися до допомоги фахівця. Помилка в розрахунку може вплинути на розмір пенсійних виплат. Від цього самим прямим чином залежить розмір щомісячної пенсії.
Що можна зробити, якщо стажу недостатньо?
Що таке страховий стаж в Україні розглянуто вище. Але, життєві ситуації бувають різними. У будь-якому випадку, в 65 років, ви можете розраховувати на те, що вам буде виплачуватися державна компенсація відповідно до Закону України та без наявності мінімального трудового стажу.
Трудовий стаж – це кількість відпрацьованих років кожного окремого громадянина України. Цей показник самим прямим чином впливає на нарахування пенсії і може, як збільшити, так і зменшити розмір грошових виплат. У будь-якому випадку, краще мати більше відпрацьованих років, ніж в найвідповідальніший момент зіткнутися з їх браком. У другому випадку, щоб стати пенсіонером і отримувати виплати доведеться докуповувати відсутні роки або допрацьовувати їх.
Якщо людина досягла пенсійного віку, а в нарахуванні пенсії йому відмовлено через нестачу стажу, додаткові кошти можна отримати в МФО Dinero. Тут представлені найбільш кращі умови кредитування, що дозволяє оформити позику на найвигідніших умовах.
Важливо відзначити, що стати клієнтом онлайн сервісу можуть не тільки працевлаштовані громадяни України, але також студенти і пенсіонери. Для цього необхідно надати паспорт та ідентифікаційний код. Крім цього, для отримання кредитних коштів немає необхідності надавати довідку про доходи та інші непотрібні докази своєї платоспроможності.
За матеріалами: Dinero.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас