У Нацбанку підрахували, скільки збитків завдало зміцнення гривні металургам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку підрахували, скільки збитків завдало зміцнення гривні металургам

Фондовий ринок
1345
Через зміцнення курсу гривні українські металургійні підприємства, які спеціалізуються на експорті своєї продукції, зазнали збитків на близько 4,4 мільярда гривень, адже зменшилися їхні надходження від продажу товарів.
Про це повідомляють у прес-службі Національного банку України, який зробив відповідні розрахунки.
У Нацбанку підрахували, що за 11 місяців 2019 року українські металурги експортували товарів на загальну суму 8 мільярдів доларів, що на 900 мільйонів менша за аналогічний період попереднього року. Водночас, якби курс гривні в Україні був таким, як очікували під час ухвалення бюджету на 2019 рік (тобто 27 гривень за долар), то виручка металургів від експорту була б на 8 мільярдів гривень більшою.
Разом з тим, у Нацбанку вважають, що окрім зменшення надходжень, міцніший курс гривні зменшив витрати металургів на імпорт сировини та енергоносіїв.
«Якщо врахувати імпортну складову…, то питома вага імпортних складових у кінцевій продукції вітчизняної металургії збільшується майже до 45%. А це означає, що завдяки ревальвації гривні виникає суттєва економія на імпортних складових. І цей ефект теж потрібно враховувати при чесному розрахунку балансу доходів та втрат промисловців від зміни обмінного курсу», — повідомляють у Нацбанку.
За розрахунками НБУ, металурги зекономили близько 3,6 мільярда гривень на імпорті сировини та енергоресурсів завдяки зміцненню гривні, тобто кінцеві збитки для галузі від нижчого курсу валют складають 4,4 мільярда гривень. Решту збитків українській металургії завдало падіння світових цін на металургійну продукцію.
Металургія є однією з ключових сфер українського експорту. Крім цього, підприємства галузі працевлаштовують тисячі українців.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас