Заборгованість по аліментах і її наслідки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заборгованість по аліментах і її наслідки

Особисті фінанси
4851
Якщо ви не знаєте, як дізнатися борг по аліментах в Україні, можна звернутися до списку боржників, який опублікований на сайті Міністерства юстиції. Там вказані дані тих батьків, які протягом шести місяців і більше не виплачували аліменти. Як правило, боржники по аліментах – це чоловіки, але на сьогоднішній день до реєстру занесено понад 13 тис. Жінок, що становить близько 8%.
Статус боржника по аліментах присвоюється виключно в судовому порядку. Відповідно до чинного Законодавства, людина при наявності заборгованості обмежується в виїзді за кордон, не може керувати транспортом, а також користуватися зброєю під час полювання.
Що робити, якщо ваш знайомий виявився в списку боржників по аліментах?
Погашення заборгованості по аліментах – процес обов’язковий і дуже серйозний. Таким чином, ваші дії самим прямим чином будуть залежати від того, які стосунки у вас з неплатником аліментів:
Особисті відносини. В такому випадку необхідно зважити на становище неплатника і постаратися роз’яснити йому, що діти ні в чому не винні і мають законне право на матеріальну допомогу з боку батьків.
Ділові відносини. Якщо ви дізналися, що потенційний партнер ховається від сплати аліментів, не варто з ним укладати угоду. Спочатку необхідно проконтролювати, щоб він виконав свої зобов’язання перед власною дитиною, а потім можна обговорювати всі можливі нюанси спільної співпраці.
У тому випадку, якщо боржник є вашим найманим працівником, варто готуватися до того, що на адресу вашої компанії незабаром прийде судове рішення та інші документи з виконавчої служби. Отже, до повної виплати аліментів не варто планувати закордонні відрядження та інші заходи, які можуть обмежуватися в судовому порядку.
Стягнення аліментів
Заборгованість по аліментах після 18 років також не рідкість. Спочатку буде проведено судове засідання з подальшим винесенням відповідного рішення. І, вже на другий день після суду оформляється постанову про відкриття справи і стягнення аліментів.
У тому випадку, якщо неплатник відмовляється виконувати свої зобов’язання, уповноважена особа має право провадити такі дії:
Боржнику надсилається копія про відкриття діловодства, що зобов’язує його в терміновому порядку подати до відповідних органів декларацію про доходи.
У тому випадку, якщо неплатник має офіційне працевлаштування, постанова направляється в фінансовий відділ, після чого певна сума автоматично буде утримуватися з його заробітної плати.
Якщо у боржника немає офіційного місця роботи, накладається арешт на його майно. Після цього воно розпродається і погашається борг по аліментах.
При наявності банківських рахунків, на них також буде накладено арешт.
Мета реєстру боржників
Головною метою ведення єдиного реєстру боржників по аліментах є не тільки оприлюднення прізвищ злісних неплатників, але і мотивація погасити заборгованість.
Такий реєстр допомагає оперативно відреагувати державним реєстраторам, якщо неплатник аліментів намагається переписати своє майно на третю особу. Це дуже важливо, так як недобросовісні батьки і матері дуже часто намагаються ухилитися від сплати свого боргу навіть після винесення відповідного судового рішення. Отже, виконавець зможе вчасно накласти арешт на майно боржника та вчинити таким чином, щоб дитина отримала передбачену фінансову допомогу в повній мірі.
За матеріалами: Dinero.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас