У Мінекономіки розповли, як падіння долара вплинуло на ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінекономіки розповли, як падіння долара вплинуло на ціни

Особисті фінанси
1267
Уперше за роки незалежності України у грудні на споживчому ринку спостерігалась дефляція – ціни знизились на 0,2 %. У той час як раніше у грудні фіксувалося лише зростання цін, зокрема найнижче зростання становило 0,2 % у 2011-2012 рр.
Про це написав міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов на своїй сторінці у FACEBOOK.
За його словами, вплив курсу відтермінований по часу, а на певні товари ціни вже падають. Також уповільнюється інфляція – тобто швидкість зростання цін.
Милованов вважає, що падіння курсу долару мало відображається на цінах, оскільки не всі ринки є конкурентними. Тому зміни курсу на монопольних ринках можуть відображатися у більших прибутках, а не менших цінах.
Ціни у грудні знизились через:
  • суттєву ревальвацію гривні, що створило дефляційний вплив на внутрішні ціни (знизилися ціни на переважно імпортні товари: фрукти, одяг і взуття, побутову техніку, фармацевтичну продукцію, паливо та мастила, автомобілі та ін.);
  • зниження ціни на природний газ для потреб населення на 11,2 % (з початку року ціни знизилися на 28,7 %).
  • розширення окремих сегментів продовольчого ринку (наприклад, пропозиції м’яса та м’ясопродуктів, цукру, олії та ін.) нівелювало зростання цін на ринку молочних продуктів, що дозволило зламати сезонність продовольчого ринку і залишити ціни незмінними у порівняні з попереднім місяцем.

Довідка Finance.ua:

  • Зростання цін в Україні досягло шестирічного мінімуму – за підсумками 2019 року рівень інфляції в Україні скоротився до 4,1%, що є найнижчим показником за останні роки.
  • Економіст Андрій Новак у кінці грудня зазначав, що гривня зміцнюється, але ціни в магазинах не падають через дорогі енергоносії.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас