У НБУ заявили про секретнысть інформації про можливі порушення "Промінвестбанку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ заявили про секретнысть інформації про можливі порушення "Промінвестбанку"

Фондовий ринок
473
Подробиці про можливе порушення “Промінвестбанком” нормативів з відкритої валютної позиції (ОВП) є секретною інформацією. Про це йдеться у відповіді Національного банку України (НБУ) на журналістський запит.
Згідно з нормативами, банк не може мати валютних активів більше, ніж зобов’язань у цій валюті (допускається відхилення в межах 5% від капіталу). Однак, як стверджує “Апостроф”, з боку ВАТ “Промінвестбанк” вже тривалий час спостерігається ситуація з можливим порушенням цих нормативів, розрахунок яких передбачено інструкцією №368 та положенням №290.
Зокрема, за даними видання, спостерігається перевищення показників за позиціями Л13-1 (“Норматив ризику загальної довгої відкритої валютної позиції”) і Л13-2, (“Норматив ризику загальної короткої відкритої валютної позиції”). При нормативних значеннях в 5%, в “Промінвестбанку” вони становлять 74,5291 і 48,0978 відповідно. Таку тенденцію журналісти простежили протягом тривалого часу. Наприклад, Л13-2 порушується з грудня 2018 року, пише ЗМІ.
“Відповідно до статті 60 закону України “Про банки і банківську діяльність”, інформація про банки чи клієнтів, що збирається під час проведення банківського і валютного нагляду, а також фінансово-економічний стан клієнтів, є банківською таємницею. В розумінні закону про банки всі банки є клієнтами Національного банку України, тому зазначена інформація може бути надана на підставі письмового дозволу ПАТ “Промінвестбанк”, оскільки запитувана інформація належить до інформації з обмеженим доступом, яка збирається під час проведення банківського нагляду і становить банківську таємницю в розумінні частини третьої статті 60 закону про банки”, – йдеться у відповіді НБУ на запит “Апострофа”.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас