Гроші кожному: в "Слузі народу" розповіли, як хочуть платити за землю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші кожному: в "Слузі народу" розповіли, як хочуть платити за землю

Аграрний ринок
5578
Народні депутати від “Слуги народу” зареєстрували законопроєкт, що пропонує грошову компенсацію за відмову від права кожного українця на землю.
Про це йдеться в законопроєкті №2616.
У законопроєкті зазначено, що якщо людина відмовляється від земельної ділянки, вона має право на компенсацію.
Кожен українець може безкоштовно отримати землю, це право прописано в статті 121 Земельного кодексу України, громадянин отримує його з 18 років. В цілому можна приватизувати 2,28 га.
У “Слузі народу”, тим часом, відзначають, що зазначеним правом користується дуже мало хто.
“Реалізувати зазначене право на практиці та отримати за життя земельні ділянки хоча б одного-двох видів вдається лише незначній кількості громадян. Велика кількість людей взагалі не знає про такі положення Земельного кодексу України. Дехто знає, але не намагаються використовувати своє право, оскільки не вірять в реальну можливість цього. Натомість інші, маючи підвищені “можливості”, використовують таке право у повному обсязі і отримують всі шість ділянок”, – йдеться в записці до проєкту закону.
Щоб отримати компенсацію, потрібно буде написати заяву до місцевих органів влади, йдеться в законопроєкті. Отримати відшкодування можна буде за відмову від права на одну з ділянок землі, або навіть за відмову від усіх. Сума буде залежати від ринкової вартості землі, а також від цільового призначення ділянки і регіону, де вона розташована.
А ось платити компенсацію доведеться територіальним громадам. Місцева влада повинна буде закладати щороку бюджет на відшкодування. При цьому жодних вимог до розміру бюджету немає – це вже на розсуд місцевої влади.
Очевидно, охочих отримати гроші замість землі буде багато. В проєкті це передбачали. Хто отримає компенсацію – вирішить жеребкування.
“Це значно зменшить можливості для корупційних правопорушень, пов’язаних з виділенням землі, оскільки надасть людям більше можливостей для реалізації своїх прав законним способом”, – коментують свою ініціативу автори законопроєкту у пояснювальній записці.
Юрист Юрій Грек, навпаки, вважає, що хабарництво посилиться. Якщо закон ухвалять, українці стануть у чергу за компенсацією. А бюджети на відшкодування обмежені. Цілком ймовірно, що чиновники будуть “просити” частку за виплати.
“Механізм відшкодування погано прописаний. Людині треба йти до чиновника і писати заяву – це вже корупційний ризик. Якщо держава взяла курс на цифровізацію, то потрібно зробити весь процес електронним. Ще незрозуміла ситуація з бюджетом. У законопроєкті йдеться, що місцеві органи влади самі визначають його. Тобто, це може бути і одна гривня, тоді можна буде всім відмовляти”, – зауважує юрист.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас