Туреччина піднімає мінімальну зарплату на 15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туреччина піднімає мінімальну зарплату на 15%

Світ
820
Мінімальна заробітна плата Туреччини, яку отримує майже третина працюючого населення країни, до 2020 р. зросте на 15%.
Про це повідомляє Bloomberg.
Як заявив міністр праці країни Зехра Зумрут Сельчук, чиста місячна мінімальна заробітна плата в наступному році складе 2325 лір ($392) порівняно з 2021 лірою в 2019 р. Чиновники порівнюють цей показник з рівнем інфляції, що неухильно знижується: якщо в кінці 2018 р. після валютного шоку він склав 25%, то в листопаді цього року – 10,56%.
Спад в економіці, що супроводжується зростанням інфляції в 2018 р., став основним негативним фактором, що вдарив по позиціях правлячої партії Туреччини на муніципальних виборах на початку цього року. Найбільших втрат вона зазнала в центральних районах Стамбула і в Анкарі.
Згідно з дослідженням Конфедерації прогресивних профспілок Туреччини, близько 10 млн робітників – майже третина робочої сили в 33 млн людей отримують мінімальну заробітну плату або трохи вище від цього. При цьому її рівень, безумовно, має набагато більш широкий вплив.
“Це базова зарплата для всіх працівників, – пояснив агентству академік факультету Стамбульського університету Мурат Бірдал. – За останній рік заробітна плата серйозно знизилася через втрату купівельної спроможності. А зміни, які зазнає інфляція, означають, що робочі постраждали сильніше, ніж це демонструють офіційні цифри”.
На початку грудня голова турецької Конфедерації праці Ергун Аталай вимагав щомісячну чисту мінімальну заробітну плату в розмірі 2578 лір. 20 грудня президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що “зробить крок”, який порадує як робітників, так і роботодавців.
За останніми офіційними даними, близько 4,6 млн осіб у Туреччині є безробітними. Рівень безробіття в несільськогосподарському секторі становить 16,4%, а рівень безробіття серед молоді – 26,1%.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас