Марина Чикаловець: перехід на IBAN. Очікування та реальність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Марина Чикаловець: перехід на IBAN. Очікування та реальність

Кредит&Депозит
2529
Одна з найважливіших змін, яку приніс нам 2019 рік – перехід на міжнародний банківський рахунок стандарту IBAN. Пропоную сьогодні згадати у деталях, що вдалося змінити в Україні завдяки цьому стандарту.
Що таке IBAN?
IBAN (International Bank Account Number) – це система банківських рахунків, яка широко використовується в країнах Європи. Що складається з 29 символів, які містять код країни, код банку і дані банківського рахунку.
Що чекали від переходу на IBAN?
На офіційному сайті Нацбанку України надано великий перелік плюсів, які мали оптимізувати банківські операції, покращити життя бухгалтерам та операціоністам банку.
Серед них:
- спрощення операцій на переказ та отримання коштів;
- уникнення помилок у реквізитах рахунків завдяки скороченню обов’язкових даних для заповнення;
- ідентифікація платника і одержувача коштів та банку, який їх обслуговує;
- застосування QR-кодів, які дадуть змогу проводити швидкоруч платежі (буквально одним скануванням) та обмінюватися платіжною інформацією.
Що отримали від переходу на IBAN?
  • Фактично в усіх бухгалтерських документах та договорах залишилися повні банківські реквізити: МФО, назва банку, рахунок. Але при заповненні платіжного документу в банківській системі МФО та назва банку автоматично відображається. А ось в документі інвойсу перелік обов’язкових реквізитів все ж скоротився.
  • Міжнародні платежі стали швидше опрацьовуватися. Взагалі, змінилася сама система платежів, процес. Те, що раніше вимагало заповнення документів, врахування різноманіття цифр – зараз можна вирішити мало не за кілька кликів.
  • Спрощення платіжних експортно-імпортних операцій. Особливо при обміні реквізитами, так як міжнародним компаніям зрозуміло, як працює IBAN, у них не виникає питань, вони не вимагають додаткових даних, просто одразу переходять до оформлення транзакції. Для бізнесу це однозначно плюс.
  • Деякі банки (зокрема Приват) вже застосували систему QR-кодів, що також значно пришвидшило здійснення платіжної операції.
Загалом перехідний період досить складно дається як працівникам банку, так і бухгалтерам на підприємствах. Наприклад, трапляються помилки при написанні номеру IBAN, так як досить складно вивірити всі 29 символів, які його утворюють.
Перші тижні переходу банківські системи давали збій. Можливо, і зараз не всі вони вдосконалили свій софт. Проте, у порівнянні з тим, що було, наразі ситуація значно покращилася.
Наразі більшість банків ще працює в режимі як отримання платежів за рахунками 2600, так і у форматі IBAN.
З точки зору споживача, мені дуже подобається використовувати при розрахунках систему QR-кодів – з їхньою допомогою розрахунки за комунальні послуги займають менш хвилини. Це ще швидше та простіше, ніж традиційний спосіб оплати, що пропонує Приват24 чи інші сервіси.
А що далі?
В НБУ уточнюють, що перенесення терміну повного переходу на IBAN передбачено постановою правління Нацбанку від 26.09.2019 р. №118, яка набрала чинності з 2 жовтня 2019 року.
Нацбанк переніс повний перехід на міжнародні номери банківського рахунку IBAN до 12 січня 2020 року. Тобто до цієї дати банки будуть приймати в роботу документи на переказ коштів, в яких заповнені “Код банку” і “Рахунок”, або рахунок за стандартом IBAN, а з 13 січня 2020 року – лише рахунок за стандартом IBAN.
При цьому НБУ зазначає, що з 5 серпня банки відкривають клієнтам нові рахунки тільки за стандартом IBAN, а діючі рахунки поступово змінюють відповідно до вимог цього стандарту.
Марина Чикаловець, керівник відділу СПД Smart Solutions
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас