Зеленський підписав закон про спрощення оренди держмайна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зеленський підписав закон про спрощення оренди держмайна

Казна та Політика
647
Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про оренду державного та комунального майна» № 157-IX, який Верховна Рада прийняла 3 жовтня 2019 року.
«Цей закон впроваджує просту і прозору процедуру надання в оренду державного та комунального майна, яка є більш вигідною завдяки вільній конкуренції», – повідомляється в середу на сайті глави держави.
Документ викладає в новій редакції закон України «Про оренду державного та комунального майна», а також вносить зміни до Господарського та Цивільного кодексів, Кодексу України про процедури банкрутства і ряду законів, визначаючи правові, економічні та організаційні відносини, пов’язані з передачею в оренду майна, що перебуває у державній та комунальній власності.
Відповідно до закону, передача в оренду державного та комунального майна буде здійснюватися шляхом продажу права оренди на майно на електронному аукціоні в електронній торговій системі. У цій системі у відкритому доступі опублікована вся інформація про договори оренди державного та комунального майна.
Закон визначає чіткі етапи і терміни процедури передачі в оренду державного та комунального майна, яке не використовується державою.
«Також з’являться бази публічних переліків державного і комунального майна, переданого в оренду. Так, передбачається створення двох переліків: Перелік першого типу (перелік об’єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду на аукціоні) і Перелік другого типу (перелік об’єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду без проведення аукціону)», – йдеться в інформації.
Стартова орендна плата на аукціонах буде розраховуватися не від оцінки майна, а від його балансової вартості станом на останнє число місяця, що передує даті визначення цієї орендної плати. Переоцінка потенційного об’єкта оренди здійснюється в разі відсутності балансової вартості, якщо залишкова балансова вартість об’єкта дорівнює нулю або якщо залишкова балансова вартість об’єкта оренди становить менше 10% від його первісної балансової вартості.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас