Підприємства теплокомуненерго самі вирішать, чи є можливість перерахувати тариф на тепло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підприємства теплокомуненерго самі вирішать, чи є можливість перерахувати тариф на тепло

Особисті фінанси
576
Уряд надав підприємствам теплокомуненерго можливість самостійно проаналізувати, чи є у них економічне підґрунтя надавати споживачам знижку на тепло.
Про це сказала міністр розвитку громад і територій Альона Бабак, повідомляє пресслужба Мінрегіону.
“Уряд прийняв зміни до чинних постанов, які регулюють правила надання послуг опалення і правила постачання теплової енергії і надав право теплопостачальним підприємствам працювати за законами ринку”, – сказала Альона Бабак.
За її словами, такого механізму не було, тому що підприємства мають фіксовані тарифи.
“Зараз в межах такого тарифу ми даємо право на перерахунок. Ми розуміємо, що сьогодні для більшості підприємств ціни на газ менші, ніж ті, що враховані в чинних тарифах. Наприклад, в тарифі, який діє сьогодні на послуги підприємств ТКЕ, ціна газу врахована в розмірі 8300 грн, а фактично підприємство купує його за 6200-6100 грн. У межах тарифу, при виставленні рахунку споживачам, підприємство може зробити перерахунок на газову складову тарифу”, — повідомила вона.
Як заявляє Бабак, голови органів місцевого самоврядування можуть самі проаналізувати постанову, щойно її буде оприлюднено, і подивитись, чи є економічне підґрунтя, для того, щоб зробити таку знижку для споживачів у своїх містах.
Коли почнуть перераховувати. Перший перерахунок споживачі отримають у січні 2020 року у платіжках за грудень 2019 р. Сума перерахунку буде зарахована споживачам в оплату майбутніх платежів.
Як перерахунок зменшить ціни в платіжках. Здійснення перерахунку дозволить зменшити платіжку споживача за грудень 2019 в середньому на 300-400 грн. Тож, приміром, за опалювальний сезон 2019/2020 рр. родина, яка мешкає у квартирі площею 65,3 кв. м отримає зменшену платіжку в середньому на 800-1000 грн.

Як заощадити на комуналці 🧐

Як споживачі можуть дізнатись щодо змін. Про прийняте рішення щодо зміни розміру нарахувань за теплову енергію, послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води теплопостачальна організація інформуватиме споживачів шляхом розміщення інформаційного повідомлення на офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування та/або на власному сайті.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас