Жодних аналогій з фінансовими пірамідами: НБУ пояснив розміщення ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жодних аналогій з фінансовими пірамідами: НБУ пояснив розміщення ОВДП

Казна та Політика
2522
Хвилюватися за кожне розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) немає сенсу, адже вони постійно продаються, погашаються, знов продаються. Тим більше, з початку року вартість запозичень зменшилася на 7-8 процентних пунктів, і наступного року цей тренд триватиме.
Про це заявили в пресслужбі Національного банку України.
“Нацбанк і Мінфін будують фінансову піраміду з ОВДП?” – подібне ви неодмінно і неодноразово читали в постах блогерів або економістів, які вже п’ятий рік поспіль пророкують або дефолт, або просто долар по 40. Але такий прогноз все не здійснюється”, – зазначили в регуляторі.
Також у НБУ пояснили причини цього: ОВДП – це державні облігації, які Міністерство фінансів випускає для фінансування дефіциту бюджету. Зобов’язання за цими паперами є частиною державного боргу. Хвилюватися за кожне розміщення ОВДП немає сенсу, адже вони постійно продаються, погашаються, знову продаються і так по колу. До речі, це не українська знахідка, гроші займають уряди всіх держав, зазначили в Нацбанку.
Справжні ризики для макрофінансової стабільності полягають не в окремих розміщеннях ОВДП, а в динаміці державного боргу, розміри якого зазвичай порівнюються з розміром ВВП країни. Якщо державний борг постійно зростає – це погано. Якщо його співвідношення до ВВП набуло загрозливих розмірів – ще гірше, зазначили в НБУ.
Ключова ознака фінансової піраміди – це постійне залучення нових і щораз більш дорогих боргів для виплат за старими боргами, коли в результаті обсяг боргу зростає і обслуговувати його стає все важче. Але в нашому випадку все навпаки.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас