Максим Пархоменко: Що впливатиме на гривню наступного року? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: Що впливатиме на гривню наступного року?

Валюта
2161
Гривня цьогоріч зайняла найкращі позиції серед всіх інших світових валют. Сприяла цьому робота нашого Мінфіну, який з початку поточного року зміг заново відкрити ринки капіталу для наших емітентів.
Та що буде в 2020-му? Сьогодні спробую виділити кілька факторів, які й надалі впливатимуть на ринок.
Фактор перший
Завдяки підключенню до торговельної інфраструктури Clearstream і Bloomberg наша архаїчна фінансова система, пов’язана з обігом цінних паперів, перестала нагадувати роботу з банками в 90-х.
Складно повірити, що до 2019 року не було можливості працювати в цьому напрямку, а купити ОВДП було просто неможливо. Ми еволюціонували до рівня 2000-х років.
Зараз другим кроком буде відкриття фондового ринку і запуск його для інших гравців. По-перше, це дозволить сформувати нові робочі місця, а також розширити для населення і підприємств можливості для збереження свого капіталу, чого раніше у нас не було і єдиним варіантом залишалося зберігання грошей на рахунках.
 
Такі зміни, а також поліпшення законодавства, яке при новому парламенті відбувається швидко, дозволяє розраховувати на швидкі зміни на фінансовому ринку.
Природним чином в цій історії виглядає зростання попиту на гривневі активи і операції з ними.
Фактор другий
Поступово зі сплячки виходять внутрішні гравці – вони на першому етапі розміщують свої боргові зобов’язання, номіновані в гривні.
Так, успішну емісію нових боргів провели Нова Пошта (22% річних 1 річний бонд), Ілта (5-річний бонд з прибутковістю в 18%), ТАСкомбанк (18% річних 5-річний бонд). У майбутньому кількість паперів і емітентів продовжуватиме зростати, що дозволить українцям інвестувати не лише в депозити.
Зростання кількості емітентів і рейтингів нашої країни дозволить залучати більшу кількість міжнародних інвесторів, що ще допоможе гривні зміцнитися в майбутньому.
Ця історія дозволить гривні попервах формувати стійкий висхідний тренд. Але максимально гладко він може пройти при стабільній роботі інституцій в нашій країні – НБУ і Мінфіну.
У разі, якщо випади в їхній бік продовжаться або буде змінено структуру їхнього керівництва, таких трендів очікувати не варто.
Часто поточних глав НБУ і Мінфіну критикують, підмінюють поняття, говорять про формування піраміди на ринку і швидкий дефолт. Але, по факту, спікери упускають багато моментів, формуючи брехню і доносячи її як благо для населення, яке не розуміє, що відбувається на ринку і як він функціонує. Важливо розуміти таке:
• зараз Мінфін переводить борг, номінований в доларах, в гривню. Як наслідок ми отримали зростання гривні;
• також завдяки діям Мінфіну Україна зможе в наступному році розрахуватися зі своїми боргами, реструктуризацію яких ми провели в 2015 році. Виплати за боргами – одні з найбільш максимальних в історії, а їх пікові значення припадають на 2019-2020 рр.
  
Багато хто критикує операції з боргом Мінфіну і говорить про піраміду, але в рамках економіки важливий тільки рівень боргу відносно ВВП і вартість його обслуговування. У нашому випадку дві ці цифри повсякчас скорочуються.
Максим Пархоменко: Що впливатиме на гривню наступного року?
Попит на наші папери, які розлітаються як гарячі пиріжки, продовжує формувати попит і на гривню. У свою чергу ми часто чуємо, як від цієї ситуації страждають наші експортери.
Частково це правда, але ситуація може бути застосована тільки до тих компаній, які всю свою валютну виручку акумулюють в Україні, а не в офшорах, а також рахують свої доходи в гривні. Для тих же експортерів, які працюють за іншим принципом, просто потрібно більше платити і виділяти коштів на утримання команд і бізнес процесів в Україні.
Мало того, ціна на один з основних експортних товарів – “чорні метали” – цьогоріч почувається непогано.
Максим Пархоменко: Що впливатиме на гривню наступного року?
Глобально наступний рік для гривні має бути доволі позитивним. Мінфін і далі здійснюватиме випуск гривневих бондів, обсяг випуску яких в 2020 році буде в практично вдвічі більшим, ніж цього року.
При борговій політиці ми маємо шанси для продовження спадного тренду для долара, і, як наслідок, можемо очікувати гривню на рівні в 22 грн за долар.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас