Міжбанк: п'ять факторів можуть призвести до істотних коливань курсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: п'ять факторів можуть призвести до істотних коливань курсу

Валюта
2382
Понеділок на валютному ринку пройде дуже динамічно. Як мінімум п’ять факторів будуть стимулювати активність клієнтів і можуть призвести до досить суттєвих коливань курсу:
1) Оплата бюджетних платежів клієнтами, які запізнилися, і початок періоду виплат основних сум відшкодувань ПДВ експортерам.
З одного боку – сьогодні несумлінні перед державою клієнти через несвоєчасні перерахування бюджету поспішатимуть закрити ці бюджетні платежі, щоб сильно “не влітати” з пенею по податках. Це додасть пропозиції валюти на торгах з їхнього боку, бо їм терміново потрібна гривня і буде працювати на зміцнення нацвалюти.
З іншого боку – через закінчення року Держказначейству доведеться оперативно перераховувати експортерам відшкодування ПДВ, що буде призводити до істотних стрибків коррахунків банків протягом цього тижня і в той же час скоротить інтерес до продажу валюти з боку тих компаній, хто отримав вже це відшкодування. Це працює не на користь гривні.
2) Різдвяні канікули в США і Європі. Через це у клієнтів є ризик «зависнути» зі своїми валютними розрахунками в доларі і євро. Тому сьогодні компанії будуть максимально активні на валютному ринку, щоб встигнути зробити свої розрахунки з іноземними партнерами ще до настання католицького Різдва.
Ми прогнозуємо на 23 грудня обсяг операцій в межах до $190-230 млн при здійсненні до 460-540 угод;
3) Завтрашній аукціон з розміщення ОВДП. Чиновники запропонують гривневі папери на загальну суму 1,5 млрд гривень за номіналом на 132 дні, 279 і 951 день, а також доларові облігації на $200 млн на 294 і 721 день. З огляду на прийдешнє різдвяне затишшя в США і Європі – ми б на особливі успіхи цього аукціону з точки зору продажів облігацій іноземцям не розраховували. Але тим не менше – на загальний настрій і поведінку валютного та фондового ринку це матиме позитивний для гривні вплив;
4) Поведінка готівкового ринку. Обмінники продовжують грати «на пониження», що психологічно підтримує гривню на всіх сегментах валютного ринку;
5) Інтервенції Нацбанку. Регулятор продовжить викуповувати надлишок пропозиції долара на торгах і залишається «універсальним покупцем» на міжбанку. Використовувати Нацбанк буде Matching, чим знову буде “боротися” за долар не менше рівня в 23 гривні.
Ми очікуємо на 23 грудня коридор по долару в межах 23,15 – 23,35 гривень з періодичними змінами співвідношення попиту і пропозиції протягом сесії в моменти виходу основних гравців міжбанку на ринок.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 23,27 / 23,30
євро – 25,82 / 25,84
російський рубль – 0,3746 / 0,3751
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас