Ринок депозитів: які тенденції та що чекає на ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок депозитів: які тенденції та що чекає на ставки

Особисті фінанси
225
У 2019-му одну з провідних позицій на ринку банківських послуг зайняли депозити. Вони залишалися найбільш затребуваним продуктом для українців і об’єктом конкуренції серед банків.
Заступник Голови Правління АТ «МЕГАБАНК» Андрій Онопко у коментарі порталу Maanimo розповів, як розвивався цей сегмент протягом року, які суми й на який строк люди довіряють банку, яка ситуація склалася з гривневими і валютними депозитами.
Ринок депозитів: які тенденції та що чекає на ставки
Ринок депозитів у 2019 році продовжив тенденцію росту, так само, як і торік. На думку Андрія Онопко, це говорить про довіру до банківської системи в цілому, а також про поступовий перехід з готівкового обігу до cashless.
– Усі вже зрозуміли, що зберігати гроші вдома небезпечно, а в індивідуальному сейфі вони не приносять дохід. Депозит є оптимальним варіантом збереження і примноження заощаджень, – упевнений Андрій Онопко.
Заступник Голови Правління банку навів такі цифри: у цілому по банківській системі гривневі кошти населення з початку 2019 року збільшилися на 12,7%, валютні – на 6,6%.
Оскільки сума депозиту до 200 000 гривень забезпечена Фондом гарантування вкладів, такі депозити популярні.
Щодо термінів депозитів, то у «МЕГАБАНКУ» популярністю користуються вклади терміном 10 – 12 місяців.
– Ставки по таких депозитах здебільшого вищі, ніж по короткострокових. Депозити на короткий термін цікаві, наприклад, тим клієнтам, хто планує дорогі покупки, відпустку або навчання, – пояснює Андрій Онопко.
Показують динаміку зростання протягом 2019 року гривневі депозити фізичних осіб. Вони потрібні банкам, як одне з джерел ресурсів для кредитування. Меншу зацікавленість банків валютним ресурсом Андрій Онопко пояснює відсутністю валютного кредитування.
– Тому попит на них з урахуванням поступового зниження ставки і курсових коливань на валютному ринку носить не постійний характер, – додає Андрій Онопко.
Порівнюючи долар і євро, він робить висновок, що остання валюта так і не стала повноправним гравцем на ринку депозитів. Популярність депозитів у євро набагато нижча, ніж у депозити у доларах.
Нагадаємо, з початку 2019-го Національний банк України чотири рази знижував облікову ставку – з 18% до 15,5%, а 13 грудня 2019 року знизив одразу на два пункти – до 13,5%. У «МЕГАБАНКУ» прогнозують, що тенденція щодо зниження облікової ставки збережеться і на 2020 рік.
Заступник Голови Правління АТ «МЕГАБАНК» Андрій Онопко:
– Якщо умовно відняти інфляцію, згідно з даними Держстату, отримаємо ставку у близько 8%. Це говорить про те, що депозит як інструмент збереження вільних коштів вигідний для населення і приносить дохід. У той же час, незважаючи на послідовне зниження облікової ставки, через високу конкуренцію серед банків за вкладників, процентна ставка за вкладами для фізичних осіб знижується в банках не так швидко. У періоди зростання ділової активності, ставки у гривні навіть незначно зміцнювалися з подальшим поверненням на колишні позиції або трохи нижче колишніх.
З урахуванням чергового зменшення облікової ставки, що діють на сьогодні в банках, ставки можна вже вважати спеціальною пропозицією, так як в перспективі банки будуть знижувати чинні ставки по депозитах.
За матеріалами:
Мегабанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас