Економіст розповів про причини і наслідки падіння курсу долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст розповів про причини і наслідки падіння курсу долара

Валюта
26872
Посилення гривні, яке спостерігається сьогодні в Україні, є негативною тенденцією, оскільки, чим більше гривня зміцнюється зараз, тим сильніше вона впаде згодом.
Таку думку в інтерв’ю виданню “Гордон” висловив ексзаступник голови правління НБУ, фінансист, економіст Олександр Савченко.
За його словами, облікова ставка в 13,5% є негативною динамікою, оскільки в економіці будь-якої іншої країни при 5% інфляції вона становила б 6%.
“І ось цей розрив – це чийсь корупційний дохід. Він веде до того, що дефіцит зовнішньої торгівлі збільшується”, – наголосив економіст.
Він зазначив, що нинішній курс – дуже небезпечний і тимчасовий, до того ж дуже б’є по українських виробниках-експортерах.
“І потрібно розуміти, що ми не отримуємо прямих інвестицій. Це взагалі не інвестори. Вони дають гроші в бюджет на два–три місяці, а потім виводять їх із відсотками. По суті, вони просто викачують гроші з нашого бюджету”, – сказав Савченко.
Він також пояснив, що в умовах падіння долара ціни не знижуються через “недосконалість ринків, домінування монополістів і погану роботу Антимонопольного комітету”. Така політика вигідна імпортерам, хоча для експортерів і в цілому для країни – шкідлива.
“Гривня дорожчає тому, що НБУ тримає завищену облікову ставку і привертає дуже багато спекулятивного капіталу. Це нездорова основа посилення гривні. Довго так тривати не буде. Ми виплачуємо спекулянтам із бюджету колосальні суми. Як тільки вони підуть, процес розвернеться в інший бік – почне рости долар”, – попередив економіст.
Він вважає, що посилення гривні – певна схема і на ній хтось заробляє. Для виведення спекулянтів варто було б встановити облікову ставку на рівні 10%, а протягом місяця-двох опустити до 7-8%.
“Й одразу б зростання гривні припинилося, а спекулянти почали б виходити. Ситуація може змінитися в будь-який момент – через економічну, політичну або фінансову кризу. Так званий чорний лебідь може прилетіти коли завгодно. Але чим більше гривня зміцнюється зараз, тим сильніше вона впаде згодом”, – підсумував Савченко.
За матеріалами:
Гордон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас