Moody`s: корпоративний борг Китаю - найбільша загроза для глобальної економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody`s: корпоративний борг Китаю - найбільша загроза для глобальної економіки

Світ
889
Корпоративний борг Китаю є “найбільшою загрозою” для світової економіки, заявив в ефірі CNBC економіст Moody’s Analytics Марк Занді, який назвав ситуацію “дуже серйозною помилкою”.
Його слова – продовження теми, порушеної тижнем раніше Fitch Ratings, коли агентство акцентувало увагу на тому, що приватні компанії в Китаї в цьому році оголошують дефолт за своїми боргами рекордними темпами. За словами Марка Занді, найбільшу небезпеку, безумовно, несуть компанії з великими заборгованостями.
“Я б назвав корпоративний борг Китаю найбільшою загрозою”, – сказав він, додавши, що в Китаї він дуже швидко зростає.
Економіст пояснив, що багато компаній намагаються впоратися з уповільненням зростання, викликаним торговельною війною та іншими факторами.
“У Сполучених Штатах картина схожа. Хоча і не тією ж мірою, але ми спостерігаємо дуже значне збільшення кредитування, зростання кількості компаній з великою заборгованістю, і вони будуть вразливі у разі уповільнення економіки”, – сказав Занді.
Китай намагався боротися з проблемою зростаючого боргу, посилюючи правила запозичення. Однак ці зусилля нівелюються через торгову війну, оскільки КНР необхідні все нові інструменти для прискорення економіки, яка постраждала в тому числі від американських мит на китайський експорт. Так що в цьому році влада країни більш-менш пригальмувала з боротьбою із запозиченнями і переключилася на стимулювання економіки.
Тим часом, за даними Fitch Ratings, рекордні 4,9% приватних китайських емітентів оголосили дефолт з виплат за облігаціями на материку протягом перших 11 місяців 2019 року. У 2014 році їх частка становила лише 0,6%. Ситуацію рейтингове агентство пов’язало саме з політикою влади, спрямованою на скорочення частки позикових коштів.
При цьому, як відзначили в Fitch Ratings, влада проявила “велику терпимість” до дефолтів.
“Близько 80% дефолтів на материку як за кількістю емітентів, так і за основною сумою були пов’язані з приватним сектором, оскільки вони більш уразливі, ніж державні підприємства (ДП), до нестабільності ринку зовнішнього фінансування – і тому стикаються з великим ризиком ліквідності і рефінансування в умовах посилення умов кредитування”, – йдеться в повідомленні рейтингового агентства.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас