Експерт розповіла, що готують платникам податків у законопроєкті №1210 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповіла, що готують платникам податків у законопроєкті №1210

Фондовий ринок
2358
Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №1210 «Проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві».
Цей закон спрямований на реформування податкового законодавства і зміну підходу до оподаткування юридичних і фізичних осіб.
Як розповіла Finance.ua Валерія Тарасенко, податковий радник компанії Dentos, мета законопроєкту – зобов’язати резидентів України (фізичних і юридичних осіб) платити податки зі своїх іноземних компаній і джерел в Україні. А також не допустити перетікання українських доходів в низько-оподатковувані юрисдикції.
Резиденти України будуть зобов’язані інформувати органи контролю про повне або часткове придбання/відчуження акцій/прав контролю в іноземних компаніях.
Як контролюватимуть. При ратифікації Україною Багатосторонньої податкової конвенції, яка спрямована на недопущення розмивання бази оподаткування та перерахування доходів в низько оподатковувані юрисдикції, органи контролю України матимуть доступ до інформації про рахунки, операції за такими рахунками і активи українських фізичних осіб за кордоном.
“На сьогодні Конвенція почала працювати тільки з Канадою, Кіпр поки що її не ратифікував, Австрія і Голландія, які як раз актуальні для юрисдикції українського бізнесу, відмовилися ратифікувати в цій частині”, – зазначила експерт.
Може вплинути на:
  • холдингові і операційні структури, існування яких направлено виключно на оптимізацію податків. За рахунок використання положень чинних конвенцій про уникнення подвійного оподаткування та штучного перенаправлення доходів, які генеруються українськими операційними компаніями в низько оподатковувані юрисдикції;
  • компанії, які виплачують дивіденди за кордон: до стандартних вимог для застосування податкової пільги за конвенціями про усунення подвійного оподаткування додасться ще вимога про 365-денний період володіння акціями/частками компанією-нерезидентом для отримання податкової пільги;
  • компанії з доходами від операцій продажу акцій/часток.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше повідомлялося, що найбільші бізнес-асоціації виступили проти цих законопроєктів про «податковий терор». Американська торгова палата виступила проти законопроєктів 1210 і 1210-1, які передбачають суттєве посилення податкового і адміністративного «тиску на український бізнес».
  • Як відзначили в Американській торговельній палаті, законопроєкти порушують два базові принципи податкової політики – розсудливість і передбачуваність.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас