Курс долара-2020: експерт розповів про ключові фактори і дав прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс долара-2020: експерт розповів про ключові фактори і дав прогноз

Валюта
18004
Які сили впливатимуть на вартість долара в наступному році, розповів президент інвестиційної групи “Універ” Тарас Козак в коментарі сайту Сегодня.
Головним фактором, за його словами, залишається зміна цінової кон’юнктури на товари нашого імпорту і експорту. Однак спрогнозувати спрямованість цих змін зараз досить складно, зазначає експерт. А ось фактор сезонності неодмінно дасть про себе знати на початку року, переконаний фінансист.
“У лютому в країну приходить велика кількість грошей від агрокомпаній, які починають весняно-польові роботи: закуповують нову техніку, мастильні матеріали, добрива, наймають персонал тощо. Тримаючи, як правило, кошти у валюті, заводять їх в Україну на початку року. Цей фактор буде підтримувати гривню”, – сказав Козак.
Також, продовжив він, на курс гривні до долара в Україні впливатимуть нерезиденти, які купують випущені Мінфіном облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) в гривні. При базовому сценарії масово виводити назад валюту власники цих цінних паперів наступного року не повинні.
“У наступному році до погашення – ОВДП близько на 200 млрд грн – їх потрібно буде замінити іншими коштами, – пояснює Козак. – Кошти українських банків, швидше за все, знову будуть інвестовані, оскільки у них більше немає інструментів. З коштами, отриманими від іноземців, складніше. якщо їх буде влаштовувати прибутковість, вони залишать гроші, якщо ні – будуть виводити з України, правда, поки не дуже великі суми, оскільки іноземці вкладалися в папери з погашенням в 2021, 2022, 2023 і навіть 2025 роках”.
Водночас, говорить він, не виключено, що вплив нерезидентів на валютний ринок зросте.
“Потрібно буде додатково залучити для покриття дефіциту бюджету в наступному році близько 90 млрд грн. Більша їх частина буде (акумульована) через внутрішню позику. Але у нас немає такого обсягу коштів на внутрішньому ринку, відповідно, без іноземців нам не обійтися. Іноземці можуть сказати: ми, умовно, під 10% річних не готові, давайте нам 12% прибутковість. Тому ми можемо опинитися в залежності від іноземців”, – розповів експерт.
Заробітчани, перекази від яких цьогоріч зростають, будуть підтримувати гривню і в 2020 році. Однак нескінченно це тривати не може, застеріг Козак.
“Щодо заробітчан – нас чекають дві тенденції: українці і далі будуть їхати на заробітки, а в подальшому почнуть вивозити свої родини. Перша підвищує перекази, а друга – знижує. Коли друга наздожене першу, матимемо сумну історію – тоді гривня точно почне падати”, – пояснив він.
Козак також назвав і інші чинники, які можуть істотно вплинути на курс в наступному році. За його словами, це:
  • співпраця з Міжнародним валютним фондом (МВФ);
  • можливе припинення транзиту російського газу через Україну;
  • компенсація РФ Україні за результатами Стокгольмського арбітражу.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас