Домашнє завдання для нового кредиту: чого МВФ чекає від України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Домашнє завдання для нового кредиту: чого МВФ чекає від України

Казна та Політика
2908
Національний банк України (НБУ) очікує рішення Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо нової програми розширеного фінансування для України в першому кварталі 2020 року. До кінця року отримати транш наша країна вочевидь не встигне.
Про це пише сайт “Сегодня”.
При цьому “домашнє завдання” для України МВФ формулює досить чітко. Наприклад, в листі директора-розпорядника фонду Крісталіни Георгієвої умови надання кредиту описуються так:
“Ефективність угоди буде залежати від виконання низки попередніх дій (prior actions). Президент і я погодилися, що економічний успіх України у вирішальній мірі залежить від зміцнення правопорядку, підвищення цілісності судової системи і зниження ролі корисливих інтересів в економіці, і що вкрай важливо захистити результати, досягнуті в справі очищення банківської системи, і відшкодувати великі витрати платників податків від банківських рішень”.
Тобто МВФ очікує від України, перш за все, реформи судової системи, яка, як раніше неодноразово зазначалося на різних рівнях, сьогодні не в змозі надійно захистити право власності і видається інвесторам, м’яко кажучи, не завжди об’єктивною.
Крім того, МВФ нагадує про давні обіцянки України побороти корупцію або, принаймні, продемонструвати такий намір. Зокрема, очевидно, про повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яка була скасована на початку цього року.
Ну і, нарешті, досить прозоро нам натякають на тривалі судові суперечки з приводу ПриватБанку, за якими міжнародні фінансові партнери України пильно стежать. Як ще раніше розповідала міністр фінансів Оксана Маркарова, у МВФ вважають, що час повернути в бюджет 155 млрд гривень, які Україна витратила на докапіталізацію цього банку під час націоналізації, а також кредитні кошти, видані іншим банкам.
“Оскільки до кінця року залишається всього кілька тижнів, абсолютно очевидно, що виконати ці умови в 2019-му Україна не встигне. Та й взагалі складно передбачити, як швидко вдасться зняти перераховані проблеми в 2020-му”, – йдеться в матеріалі сайту “Сегодня”.
Ймовірно, тому відповідь директора Департаменту комунікацій МВФ Джеррі Райса на питання, коли рада директорів буде ухвалювати рішення про виділення Україні кредиту, був вельми розпливчастим. “У мене немає дати для вас. Це буде залежати від виконання попередніх дій, тільки тоді буде програма”, – сказав він.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас