Голова Ради НБУ підозрює правління регулятора в саботажі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Ради НБУ підозрює правління регулятора в саботажі

Казна та Політика
563
Грубі помилки правління НБУ в кінці 2018 – на початку 2019 років при встановленні облікової ставки на основі хибних прогнозів, можливо, є ознаками спрямованого гальмування прискореного розвитку країни.
Про це написав у Facebook голова Ради НБУ Богдан Данилишин.
За його словами, зниження облікової ставки на 2 п. п до 13,5% – правильний, але запізнілий крок на шляху пом’якшення монетарної політики.
“Запізнілим є рішення про підняття ліміту інтервенцій на валютному ринку до 50 млн доларів на день. Це треба було робити ще на початку листопада.
В умовах, коли показник інфляції за останній рік становить 5.1%, спостерігається фактично промислова дефляція, показник облікової ставки на рівні 15.5% можна було б вважати саботажем на шляху пом’якшення монетарної політики”, – підкреслив він.
“Нинішня політика НБУ є ситуативною, не підкріпленою реальними науковими обґрунтуваннями, спрямована на збільшення залежності від зовнішнього фінансування і робить Україну вразливою до екстраординарних подій на кшталт криз 1998 і 2008 років”, – додав Данилишин.
Він підкреслив, що повільне зниження облікової ставки на тлі низької інфляції унеможливлює кредитування великих підприємств в національній валюті.
“Грубі помилки правління НБУ в кінці минулого і на початку цього року щодо встановлення облікової ставки на основі хибних припущень і прогнозів мають далекосяжні наслідки і, можливо, мають ознаки спрямованого гальмування політики прискореного розвитку країни. Можна сказати, що відновлення кредитування в 2019 році провалено.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас