Експерт прогнозує укладення контракту з транзиту газу в цьому році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт прогнозує укладення контракту з транзиту газу в цьому році

Казна та Політика
387
Україна укладе новий контракт з Росією про транзит російського газу через свою територію до кінця цього року.
Таку думку висловив керівник підрозділу з фінансового аналізу корпорацій групи ICU Олександр Мартиненко в ході презентації макроекономічного прогнозу.
“Той факт, що досі немає угоди про транзит, насправді, один з ключових факторів, який продовжує підтримувати ціни на природний газ. І якщо угоду буде все-таки укладено, а ми очікуємо, що швидше за все, її буде укладено в кінці року, то ціни на газ втратять підтримку і можуть знизитися ще більше”, – сказав Мартиненко.
За оцінками експертів ICU, обсяг транзиту російського газу через територію України наступного року скоротиться вдвічі як наслідок використання Росією альтернативних газопроводів, але не виключено, що за результатами переговорів обсяг може бути і вищим за ці очікування. Також Мартиненко висловив думку, що “Північний потік-2” почне працювати до кінця наступного року, і нові санкції не зможуть цьому завадити через сильну підтримку проекту з боку ключових європейських країн.
Президент України Володимир Зеленський за підсумками переговорів у “нормандському” форматі у Парижі 9 грудня заявив про шанс підписати новий транзитний договір з Російською Федерацією на кращих умовах, ніж були до цих переговорів. Чинний транзитний контракт України з російським “Газпромом” був укладений в 2009 році строком на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас