Зеркаль пояснила, чому газові перемовини з РФ не мають лякати українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зеркаль пояснила, чому газові перемовини з РФ не мають лякати українців

Енергетика
563
Переговори між Україною і Росією щодо транзиту газу стосуються технічних питань і не мають бути великим подразником для суспільства, на відміну від способу виконання Росією рішення Стокгольмського арбітражу.
“Двосторонні перемовини (між Україною і Росією – ред.) відбуваються виключно для того, щоб обговорити технічні деталі, ніяких політичних домовленостей там не відбувається. Та зустріч, яка відбулась наприкінці листопада, стосувалося технічних перемовин щодо так званого interconnector agreement – договору по з’єднанню систем. Це технічний документ, він складається з понад 140 сторінок, і нарешті ми отримали від росіян їхні зауваження чи пропозиції на 20 сторінках. Тобто це процес, який зазвичай відбувається між компаніями, які прагнуть укласти договори”, – сказала Зеркаль.
Стосовно участі у цьому процесі європейської сторони, дипломатка зазначила, що Європейська комісія з нього не виходить.
За словами Зеркаль, європейські партнери заохочували Україну і Росію до двосторонніх контактів з метою обговорення технічних деталей. Вона пояснила, що Європейська комісія не має власного досвіду укладання подібних двосторонніх договорів, це питання більшою мірою стосується компаній.
“Є договори, які укладаються відповідно до європейського законодавства, але в кожному випадку вони мають певну специфіку. Що стосується решти питань, таких, як виконання Росією рішення Стокгольмського арбітражу, то це взагалі є питанням двох компаній, як вони будуть це організовувати”, – зауважила ексзаступниця міністра.
Коментуючи озвучену дату 13 грудня як дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України за європейськими правилами і українським законодавством, Зеркаль зауважила, що таких обмежень не існує.
“Я знаю, що до 26 грудня заплановано завершення процедури сертифікації нового оператора газотранспортної системи України. Що стосується укладання договору, то такого обмеження немає”, – сказала дипломатка.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас