Міжбанк: гривню чекає напружений період — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: гривню чекає напружений період

Валюта
12135
Період з понеділка по середу буде, мабуть, одним з найбільш напружених і знакових для гривні в цьому році. Залежно від тренду в ці дні – буде подальша поведінка курсу як мінімум до кінця грудня.
З позитивних чинників, що суттєво впливають на настрої всього ринку, можна віднести:
1) Озвучені в вихідні позитивні новини щодо співпраці з МВФ. Якщо Україна остаточно домовиться про нову програму з МВФ, а українські чиновники стверджують, що всі питання вже вирішені – позиції гривні в середньо- і довгостроковій перспективі різко посиляться. Річ у тім, що основна загроза наступних двох років (величезні виплати зовнішніх боргів) – буде багато в чому перекрита за рахунок траншів фонду. Крім цього – це сигнал інвесторам – з Україною можна мати справу, не тільки в частині спекуляцій з ОВДП, але і з серйозними інвестиціями;
2) Аукціон у вівторок з розміщення ОВДП. Виставляються облігації на різні терміни, в тому числі і дуже цікаві для нерезидентів довгострокові папери (та ще й без обмеження обсягу залучення). Це обіцяє величезний приплив валюти на ринок для купівлі від іноземців і свідомо психологічно зміцнює гривню;
3) Поведінка готівкового ринку і низькі коррахунки банків. Обмінники і далі занижують свої цінники, що працює на зміцнення позицій гривні на всіх сегментах валютного ринку.
А ліквідність у банківській системі на ранок понеділка знизилася відразу на 6,9 млрд гривень – до 44,99 млрд. І хоча частина цих коштів повернеться на ринок найближчим часом (банки розміщували частину своїх ресурсів в короткострокові депсертифікати НБУ) – такий розклад з ліквідністю поки теж працює на нацвалюту.
З факторів “турбулентності” для курсу можна виділити сьогоднішню зустріч у Парижі нормандської четвірки (фактично всі ключові ситуації війни на Донбасі, цілком можливе обговорення газових домовленостей і глобальної поведінки всієї європейської спільноти стосовно РФ). Все це додасть істотної частки політичного і економічного чинника в поведінці валютного ринку найближчим часом.
Фактично сьогодні всі гравці – як місцеві компанії і Нацбанк, так і нерезиденти будуть істотно впливати на формування тренду по курсу. Поки збережеться загальна тенденція на користь зміцнення гривні і тут останнє слово буде за регулятором. Як і в кінці минулого тижня – практично його ціна викупу надлишків долара на торгах – і буде основним курсовим маркером для всіх учасників ринку.
Ми очікуємо на 9 грудня коридор по долару в межах 23,60-23,75 гривень із загальною грою «на пониження» і при обсягах операцій до $240-320 млн при здійсненні до 490-580 угод.
Як і в п’ятницю – спекулянти в перші дві години сесії будуть намагатися «погойдати» курс із загальною грою «на пониження», а потім перейдуть у формат роботи «в дві сторони».
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 23,70 / 23,72
євро – 26,21 / 26,23
російський рубль – 0,3723 / 0,3728
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас