Збір за довідку для купівлі та продажу нерухомості скасують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збір за довідку для купівлі та продажу нерухомості скасують

Особисті фінанси
3019
ВР ухвалила закон про ліквідацію схем у сфері нерухомості з необхідними поправками до Податкового кодексу щодо реєстрації звітів про оцінку об’єктів нерухомості.
Про це йдеться в законі № 2047-д “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна”.
Мета законопроекту – спрощення процедури оцінки нерухомих об’єктів шляхом ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості.
Коли запрацює – з 1 січня 2020 року.
Як було раніше. При купівлі або продажу нерухомості кожна фізична особа приносила до нотаріуса довідку оцінки вартості нерухомості з Єдиної бази. Авторизовані Фондом держмайна електронні майданчики за свої “послуги” стягували з оцінювачів (реєстрація звіту) та нотаріусів (перевірка реєстрації) по 680-1800 грн.

Рейтинг забудовників Києва

Як зазначають у пояснювальній записці, станом на 10 жовтня 2019 року з населення на користь майданчиків було стягнуто понад 700 млн грн, тобто понад 1 млн грн в день “з повітря”.
Як буде зараз – буде безкоштовний доступ, внесення і перевірка інформації в Єдиній базі на безоплатній основі. Отримувати дані про вартість можна буде в модулі Фонду держмайна.

Мої Fiнанси:

Податки при угоді купівлі-продажу нерухомості:
  • Держмито в розмірі 1% від вартості нерухомого майна (будинок, квартира, кімната, дача або садовий будинок), згідно з договором купівлі-продажу.
  • Збір до Пенсійного фонду України в розмірі 1% від вартості нерухомого майна. Цю оплату потрібно здійснити обов’язково до проведення реєстрації угоди у нотаріуса.
  • Можливий податок на дохід від продажу (ПДФО) у розмірі 5% від зазначеної вартості нерухомості у договорі купівлі-продажу (якщо платник податку протягом одного звітного року здійснив більш ніж одну угоду).
До речі, якщо ви замислюєтеся про купівлю нової квартири, зручний сервіс від Finance.ua допоможе обрати персональний кредит. Аналізуємо ваші вимоги щодо кредитних продуктів і пропонуємо найкращі варіанти:

Порівняти і замовити кредит на нерухомість 🏬

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас