Як приватизувати помешкання у гуртожитку – роз'яснення Мінрегіону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як приватизувати помешкання у гуртожитку – роз'яснення Мінрегіону

Особисті фінанси
1033
В Україні близько 70 тисяч осіб проживають у гуртожитках державної та комунальної форм власності.
Для надання можливості мешканцям приватизувати помешкання в гуртожитку в Міністерстві розвитку громад та територій України розробили Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2020–2021 роки.
Відповідно до Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», громадяни, які проживають у гуртожитках державної форми власності та гуртожитках, що були включені до статутних капіталів господарських товариств та організацій, можуть приватизувати займані ними житлові приміщення після передачі гуртожитків у власність територіальних громад.
Передача гуртожитків у власність територіальних громад здійснюється на добровільних (договірних) умовах або, у разі відмови власників гуртожитків від такої передачі, — за рішенням суду за поданням органу місцевого самоврядування.
Способи передачі гуртожитків на безкомпенсаційній основі:
  • за згодою власника гуртожитку – за його рішенням;
  • без згоди власника гуртожитку – за рішенням суду.
На частково-компенсаційній основі:
  • на договірних засадах з виплатою компенсації – за рішенням власника гуртожитку та рішенням відповідної місцевої ради;
  • відповідно до Цивільного кодексу України, у розмірі, меншому за розмір, визначений відповідно до частини четвертої цієї статті, – за рішенням суду за позовом місцевої ради.
На компенсаційній основі, за умови попередньої повної компенсації в розмірі, визначеному відповідно до частини четвертої цієї статті, гуртожитки передаються:
  • за згодою місцевої ради – за рішенням відповідної місцевої ради за поданням власника гуртожитку;
  • без згоди місцевої ради – за рішенням суду за позовом власника гуртожитку.
Розмір компенсації вартості гуртожитків, що передаються розраховується відповідно до вартості гуртожитків, за якою їх було включено до статутних капіталів товариств, з урахуванням зменшення вартості внаслідок нарахованого фізичного зносу або збільшення вартості в результаті фактично підтверджених витрат власників.
Хочете купити нову квартиру, але не вистачає коштів? Зручний сервіс від Finance.ua допоможе вибрати персональний кредит. Аналізуємо ваші вимоги за кредитними продуктами і пропонуємо кращі варіанти:

Порівняти і замовити кредит на житло

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас