"Ефект буде миттєвим": експерт назвав серйозний ризик для гривні в грудні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ефект буде миттєвим": експерт назвав серйозний ризик для гривні в грудні

Валюта
40179
Українська валюта виявилася набагато міцнішою, ніж передбачали як українські, так і іноземні фінансисти. Долар пробив вниз психологічну позначку в 24 гривні. Але грудень, на думку експертів, стане вирішальним місяцем, який може змінити тенденцію і визначить поведінку гривні чи не на весь наступний рік.
Як зазначає економічний експерт, президент інвестиційної групи “Універ” Тарас Козак, важливим чинником, який визначатиме курс гривні в грудні, є ситуація з транзитом газу.

Карти для зберігання грошей

“У грудні стане зрозуміло, чи буде продовжений транзит російського газу до Європи через українську газотранспортну систему. На мою думку, ймовірність продовження газового транзиту дуже невелика. І “Газпром” готується до цього, прокачуючи набагато більші обсяги газу, ніж раніше. Якщо експорт припиниться, Україна втратить 2-3 млрд доларів на рік. А це суттєвий фактор. Нагадаю, що іноземці купили наших ОВДП на 4 мільярди, і ми бачимо, наскільки зміцнилася гривня. А тут втрата щорічно становитиме 2-3 млрд”, – говорить Козак.
Причому він вважає, що ефект буде миттєвим.
“Це позначиться відразу. Чим менше буде шансів, що транзитна угода продовжиться, тим активніше ринок буде реагувати. Тобто не 31 грудня, а набагато раніше”, – уточнює експерт.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас