Міндаугас Бакас: ЄС збирається прибрати перешкоди між фондовими ринками. Чому Україна не має залишитися спостерігачем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міндаугас Бакас: ЄС збирається прибрати перешкоди між фондовими ринками. Чому Україна не має залишитися спостерігачем

Фондовий ринок
1002
Наприкінці листопада в Брюсселі Європейська асоціація центральних депозитаріїв (ECSDA) провела свою щорічну конференцію в якій брав участь й український Центральний депозитарій. А одна з головних проблем, яка на ньому обговорювалася — полегшення руху капіталу між країнами ЄС.
Хоча Україна ще не член Євросоюзу, ми теж не маємо відставати від цих процесів. У ціьому матеріалі для Finance.ua спробую пояснити чому.
Тема European Capital Markets Union («Союз ринків капіталу» – ред.) в Україні сьогодні мало проговорюється. А ось в фінансових колах ЄС навпаки — гаряче обговорюють реалізацію даної концепції.
Найбільш бажана геополітична перспектива для Євросоюзу — посилити інтеграцію, щоб стати єдиним політичним і економічним суб’єктом, який на рівних може конкурувати, наприклад з США. Конкурувати в різних аспектах, включаючи, природно, сферу фінансового капіталу.
Однак з точки зору регулювання фондового ринку у кожної країни існують особливості й це заважає створенню єдиного європейського простору пост-трейду. Вже класикою стали бар’єри Джованніні, сформульовані у 2001-2003 роках. Перешкоди для процесів клірингу і розрахунків, описані майже 20 років тому в аналітичному звіті групи фінансових експертів на чолі з Альберто Джованніні (Giovannini group), як і раніше не подолані та продовжують гальмувати розвиток ЄС.
Метою створення такої структури, як Capital Markets Union (CMU) було прагнення, нарешті, розв’язати цю проблему. Очевидно, що капітал у ЄС повинен рухатися максимально вільно, не залежати від якихось національних законодавчих нюансів, які роблять послугу дорожче, менш швидкою та ефективною. CMU повинен полегшити європейським компаніям отримувати фінансування, яке їм необхідно для зростання та міжнародної конкуренції.
Однак, дотепер не вистачало політичної волі для розв’язання проблеми. Наприклад, Франція мала дуже зарегульований фондовий ринок з безліччю локальних особливостей, і її представники раніше сильно заперечували проти будь-яких змін. Навіть після запуску Європейським Центральним Банком глобального проєкту Target2-Securities істотного поштовху в бік гармонізації не відбулося: транскордонні операції в системі Target2-Securities становлять лише 1%.
Однак ситуація змінюється. Нещодавно Європарламент затвердив новий склад Єврокомісії, який розпочне працювати з 1 грудня 2019 року на чолі з Урсулою фон дер Ляйен. У зв’язку з цим є очікування, що вже в наступному році відбудеться досить серйозний прогрес у питанні інтеграції ринків капіталу.
А що Україна?
Україна поки що не стала членом Євросоюзу, проте це зовсім не означає, що ці тенденції нас не стосуються. Інтеграція в європейський ринок капіталу — ключове завдання реформування інфраструктури ринку цінних паперів. Наша країна має розуміти, що відбувається в тому просторі, в яке хочемо увійти.
Звичайно, необхідно звернути увагу на Shareholder Rights Directive (SRD) – європейську директиву, нормовану роботу акціонерних товариств. Вона, до речі, буде найближчим часом переглянута у бік збільшення прозорості, розкриття інформації про бенефіціарів, акціонерів і електронне голосування.
Але в законопроєкті № 2493, який НКЦПФР зареєструвала нещодавно у Верховній Раді, деякі принципи SRD вже враховані.
Зрозуміло, ми не повинні отримувати ліцензування відповідно до норм European Central Securities Depositories Regulation (CSDR) – документа, який встановлює основні нормативи для центральних депозитаріїв від корпоративного управління до принципів побудови бізнес-процесів. Пройти цей складний процес ми все рівно маємо розв’язати у випадку вступу в Євросоюз. Однак можна розпочати його заздалегідь, як третя країна, яка не є членом ЄС.
Сенс в цьому є. І ключове слово, яке його описує — інтеграція. Без неї ми не зможемо реалізувати потенціал українського фондового ринку, інтерес до якого недавно продемонстрував хоча б ажіотаж навколо ОВДП.
Міндаугас Бакас, Голова правління Національного депозитарію Украіни
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас