На шляху до СПЛІТу: вимоги до статутних капіталів банків збираються зменшити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На шляху до СПЛІТу: вимоги до статутних капіталів банків збираються зменшити

Кредит&Депозит
419
Наступні пів року буде дуже важливий час, адже за цей період потрібно буде реформувати практично все законодавство у банківському і фінансовому секторі.
Таку думку на FinRetail2019 висловив Данило Гетьманцев, Голова комітету податкової, митної та фінансової політики у Верховній Раді України IX скликання.
Що передбачає Закон “Про СПЛІТ”. Закон передбачає передачу повноважень Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг, у частині регулювання та нагляду в системі накопичувального пенсійного забезпечення, регулювання та нагляду за функціонуванням фінансово-кредитних механізмів і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Решта повноважень Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг, передаються Національному банку України.
В результаті завершення реформи СПЛІТ, до НБУ повинні перейти ломбарди, страхові компанії та посередники, кредитні спілки та інші компанії, які надають фінансові послуги.
Що зроблено Нацбанком у режимі СПЛІТ:
  • спрощено вимоги до захисту приміщень при роботі з готівкою;
  • змінено порядок видачі ліцензії на переказ: спрощено внутрішні правила про переказ готівки;
  • змінено вимоги до бізнес-плану.
«Маємо реалізувати СПЛІТ у декілька етапів. До липня буде проведено розподіл функцій між НБУ та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Потім дається рік на адаптаційний період, коли будуть прийняті підзаконні акти, нові ліцензійні умови. Наступне – це 2-3 роки стрімкого розвитку секторів», – розповідає Гетьманцев.
З його слів, саме до липня мають прийняти новий Закон «Про фінансові послуги» (зараз він розроблюється Нацбанком), а також галузеві закони. Працюють і над речами, які є нагальними.
«Зокрема, у середу, на спільному засіданні з правлінням НБУ Нацкомфінпослуг рекомендував Раді законопроєкт, яким зменшуються вимоги до статутного капіталу комерційних банків з 500 до 200 млн», – зазначив Гетьманцев.
Також він розповів, що для нової редакції про фінмоніторинг робоча група обробила 1300 поправок для цього законопроєкту. Більше ніж 500 були враховані.
«Наше завдання – врегулювати все таким чином, щоб не було помилок, та задовольнити потреби бізнесу», – резюмував Гетьманцев.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас