Ціна буде дуже високою: економіст пояснив рішення Кабміну щодо тарифу на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна буде дуже високою: економіст пояснив рішення Кабміну щодо тарифу на газ

Особисті фінанси
5109
В Україні вирішили не вводити з 1 січня ринкову ціну на газ для населення, як планувалося раніше. Так, 27 листопада на сайті Кабміну з’явилося повідомлення про те, що уряд зобов’язав “Нафтогаз України” зафіксувати ціну на газ на період опалювального сезону.
Таке рішення пов’язане, в першу чергу, з ризиком зупинки транзиту російського газу через Україну до 2020 року, що призведе до зростання ринкової ціни на блакитне паливо. Економічний експерт-аналітик Борис Кушнірук вважає заходи запобігання зльоту цін виправданими.
“Я впевнений, що контракт (з Росією на транзит газу) підписаний не буде, і ціна об’єктивно буде дуже високою. І для того щоб не допустити зростання цін в опалювальний сезон, вони пропонують до завершення опалювального сезону страхову ціну, яка фіксує цінові показники на газ для населення. Інше питання – що робити після завершення опалювального сезону. Я вже говорив, що я прихильник переходу на абонплату, коли люди будуть платити весь рік однакові суми. Тоді у теплокомуненерго з’явиться ресурс, щоб закуповувати у весняно-літній період дешевий газ наперед і продавати за стабільною ціною”, – говорить експерт.
Пояснюючи свою впевненість у тому, що новий транзитний договір з Росією не буде підписаний, Кушнірук говорить, що в цьому не зацікавлена насамперед Росія, яка будувала обхідні трубопроводи.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас