Прем'єр України заперечує ведення окремих переговорів з Росією про закупівлю газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр України заперечує ведення окремих переговорів з Росією про закупівлю газу

Казна та Політика
202
Основною метою газових переговорів з Росією є укладення нового довгострокового транзитного контракту після 2019 року за європейськими правилами, окремі переговори про можливість закупівлі російського газу не ведуться, заявив прем’єр України Олексій Гончарук.
“У нас йдуть переговори щодо продовження транзиту газу з РФ в ЄС. Це ті переговори, які ведуться, і про них всі знають. В рамках цих переговорів є багато питань, умов, ініціатив, ідей, які озвучуються різними учасниками. Не існує якихось окремих переговорів про купівлю газу у Російської Федерації”, – сказав голова уряду на брифінгу в середу.
Гончарук підкреслив, що українська сторона наполягає на двох основних умовах: європейські правила і довгостроковість транзиту, тому що це питання безпеки. “Все інше – це питання переговорів між комерційними суб’єктами, компаніями”, – сказав прем’єр.
Як повідомлялося, “Газпром” 18 листопада направив “Нафтогазу України” офіційну пропозицію про продовження чинного контракту або укладення нового договору про транзит газу через територію України строком на один рік з урахуванням прогнозного попиту європейських покупців на газ на 2020 рік.
У пропозиції “Газпрому”, зокрема, зазначено, що необхідними умовами продовження чинного контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів.
“Нафтогаз” у відповіді “Газпрому”, у свою чергу, наполягає на необхідності укладення нового транзитного контракту між “Газпромом” і оператором газотранспортної системи України, що відповідає європейським правилам. Українська компанія також заявляє про готовність розглянути можливість отримання від “Газпрому” природного газу замість грошей в рахунок виплат близько $3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас