Верховний Суд скасував штраф, який НБУ наклав на банк "Форвард" за продаж кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховний Суд скасував штраф, який НБУ наклав на банк "Форвард" за продаж кредитів

Кредит&Депозит
487
21 листопада Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу НБУ та залишив без змін рішення судів нижчих інстанцій (в справі №826/3661/16), якими було задоволено позов банку “Форвард” (Forward Bank, попередня назва – “Русский стандарт”) та скасовано штраф на 2,83 млн грн, накладений Нацбанком на позивача в 2016 році.
Згідно з судовими матеріалами, в рішенні про накладання штрафу НБУ вказав, що банк «Форвард» продав пул кредитів фізосіб, що на 75% складався з кредитів І категорії якості, за вартістю, що “є значно нижчою за суму кредитної заборгованості, що свідчить про відсутність очевидної економічної доцільності (сенсу)”.
Так, згідно з договором від 31.07.2015 №2/07/15, укладеним з ТОВ “ФК “Роял Фінанс”, банк “Форвард” відчужив майнові права за кредитами фізосіб загальною балансовою вартістю 36,9 млн грн за договірною ціною 3 млн грн.
За оцінками НБУ, вказана операція призвела до погіршення якості активів та втрати доходів від кредитів І категорії якості, що негативно вплинуло на фінансовий результат банку.
З огляду на це, регулятор дійшов висновку про здійснення банком “Форвард” ризикової діяльності та наклав штраф у розмірі 1% від статутного капіталу банку.
Водночас Верховний Суд констатував, що на час спірних правовідносин НБУ мав формально закріплене повноваження встановлювати факт здійснення банком ризикової діяльності, проте законодавство “не надавало НБУ права вирішувати на свій розсуд зміст категорії «ризикова діяльність»” (цитата).
“Фактично позивача притягнуто до відповідальності за діяння, яке на час його вчинення не визнавалося законом як правопорушення, що є порушенням статті 58 Конституції України”, – зазначив суд касаційної інстанції.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас