"Картка киянина": АМКУ критикує монополію Ощадбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Картка киянина": АМКУ критикує монополію Ощадбанку

Фондовий ринок
592
Антимонопольний комітет України має зауваження щодо монопольного становища Ощадбанку при обслуговуванні “Карток киянина”, випливає із заяви АМКУ.
Банківська картка «Картка киянина» – це проект влади Києва, запущений у 2013 році для підтримки малозабезпечених громадян (надання адресної грошової соціальної допомоги, пільг тощо).
Обов’язок залучення суб’єктів, в тому числі банків, до цього проекту покладався на Київську міську державну адміністрацію.
Як зауважує АМКУ, саме з приводу обслуговуючого банку і зверталися до комітету мешканці міста Києва.
“Зокрема, користувачів карток непокоїли розміри та порядок стягнення комісійної винагороди АТ «Ощадбанк» – єдиного банку, що обслуговує вказаний проект”, – констатує АМКУ.
Як зазначається, за результатами перевірки встановлено, що в 2016 – 2018 роках до КМДА із пропозиціями про співпрацю у межах проекту «Картка киянина» зверталися Укргазбанк та Приватбанк. Однак вказані банки тривалий час не отримували відповіді від КМДА.
З грудня 2018 року проект було оновлено, а картку перейменовано на «Муніципальна картка «Картка киянина». Обов’язок залучати до нього суб’єктів, у тому числі банки, покладено вже на КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр». Комунальне підприємство також повинно погоджувати таке залучення із відповідними підрозділами Київської міської державної адміністрації.
Однак з 1 січня 2019 року ситуація не змінилася, і Ощадбанк одноосібно обслуговує картку «Муніципальна картка «Картка киянина».
“Тобто, діями органу влади створено умови обслуговування картки лише АТ «Ощадбанк» за відсутності у нього конкурентів, а пільговиків міста Києва позбавлено можливості вибору банку.
У той же час за наявності конкуренції між декількома банками мешканці міста могли б обрати банк з більш вигідними умовами обслуговування картки”, – підкреслює АМКУ.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас