Що очікують українці від роботи, окрім зарплат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що очікують українці від роботи, окрім зарплат

Особисті фінанси
673
Українцям все складніше стає знайти роботу, яка влаштовувала б їх у всіх відношеннях: зручний графік, висока стабільна і при цьому офіційна зарплата, хороший колектив і бажано ближче до дому.
Тренд перший: демографічний
Скорочення кількості працездатного населення та його старіння призвели до того, що український ринок праці “всихає”, незайнятих людей стає все менше. Тепер вже недостатньо тільки подати оголошення про вакансію на сайт працевлаштування і запропонувати конкурентну зарплату. Щоб зацікавити кваліфікованого працівника, роботодавець повинен додати до зарплати соціальний пакет. Як мінімум, це медична страховка і безкоштовний мобільний зв’язок. Для робітничих професій обов’язкові теплі “побутівки” з місцем для прийому їжі, душова, якщо місце роботи віддалене – розвезення на роботу і з роботи.
Тренд другий: не тільки зарплата
На ринку праці все більше з’являються люди “покоління Z”, тобто народжені на початку-в середині 1990-х років. Для України це вже за Незалежності. “Зети” – синонім слова “Цифрова людина”, вони активно використовують планшети та інші гаджети, VR- і 3D-реальність. Покоління Z цікавиться наукою і технологіями, передбачається, що багато його представників займатимуться інженерно-технічними питаннями, біомедичною, робототехнікою. За словами Пашкіної, це означає, що для них в першу чергу важливі цікаві проєкти, в реалізації яких можна проявити себе, в другу чергу вже зарплати.
Тренд третій: знову “в бій ідуть старі”
Зрозумівши, що вибір кандидатів на посади більшим не стане, багато керівників знову звернули свої погляди на покоління “40+”. Претенденти на місця у віці до 30 років більше захоплені цікавими проєктами і готові все кинути на півдорозі і звільнитися, навіть не боячись “чорних списків”, які не є всеосяжними. А ось для працівників від 40 років і вище важливіші стабільність і зарплата. Ці люди, з урахуванням їх досвіду, є прекрасними виконавцями і керівниками середньої ланки. А вже 45+ готові за додаткову – часто невелику за нинішніми мірками – доплату працювати понаднормово.
Тренд четвертий: універсали рулять, а студенти дорожчають
Ще одна новинка на ринку праці – підсилюється універсалізм. Це стосується насамперед професій, які не потребують глибоких вузькопрофільних знань. Все більш помітною стає взаємозамінність: продажі конкурують зі сферою сервісу, в самому сервісі людина сьогодні може працювати офіціантом, завтра – водієм таксі, післязавтра розвозити піцу, а потім пробувати себе в галузі продажів. Від реальних продажів переходять до продажу по телефону і так далі. Не вийшло – можна знайти місце офіс-менеджера. Якщо руки ростуть “з правильного місця”, то нескладно освоїти професію збирача меблів на дому, електрика, сантехніка. Образно кажучи, в цій сфері тепер всі люди один одному конкуренти.
Тренд п’ятий: приходять в компанію, йдуть від керівника
Працівники стали більше цінувати себе як особистість. Тепер частіше, ніж раніше, звільняються з роботи через начальників-самодурів, не бажають працювати в підпорядкуванні у некомпетентного боса, який прагне контролювати кожен крок підлеглих.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас