Ринок палива в Україні: прогноз на 2020 рік (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок палива в Україні: прогноз на 2020 рік (інфографіка)

Енергетика
3615
Українські автомобілісти все більше економлять на витратах на паливо, хоча менше їздити не стали, стверджують експерти ринку нафтопродуктів. Перш за все це стосується бензину – його споживання впало в рази за рахунок зростання ринку скрапленого газу. Яким буде паливний ринок наступного року і чого чекати від цін на АЗС.
Як видно з інфографіки, сумарне споживання всіх видів палива – бензин, дизпаливо (ДП), скраплений газ (LPG) – в цьому році нарешті має перевищити рівень 2013 року після різкого падіння 2014-15 років. Його причина в тому, що за кризові 2014-15 роки гривня знецінилася більш ніж втричі, це сильно вдарило по кишенях автомобілістів і змусило їх економити на поїздках і шукати альтернативу.
Ринок палива в Україні: прогноз на 2020 рік (інфографіка)
Експерти кажуть, що ринок палива вийшов на докризовий рівень і споживання в 2020 році буде зростати далі. Сергій Куюн оцінив зростання в 2-3% (200-300 тис. т на рік). Провідна роль, за його словами, залишиться за ДП, бо автопарк України поповнюється в основному за рахунок дешевих дизельних машин з Європи. Що стосується бензину і автогазу, то багато чого буде залежати від того, чим закінчаться дебати з приводу акцизів.
“Основна інтрига – чи ухвалять депутати закон про перегляд акцизів, – говорить Сергій Куюн. – Ухвалять – зростання ринку автогазу зупиниться, ні – продовжиться, але більш повільними темпами, ніж в 2019 році (очікується до 7% – Авт.)”.

Картки для водіїв

Геннадій Рябцев нагадав, що закон про Держбюджет на 2020 рік вже ухвалено, і доходи від акцизу на паливо розраховані за чинними ставками.
“Це означає, що в першому півріччі вносити до держбюджету якісь зміни щодо коригування ставок акцизів не можна, тому можна прогнозувати, що тенденції споживання збережуться”, – стверджує Рябцев.
А от ціни на паливо в наступному році, за його словами, будуть залежати тільки від курсу гривні до долара, оскільки серйозних змін котирувань нафти, від яких залежить ціна нафтопродуктів, Рябцев не прогнозує.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас