НБУ і Мінфін планують запустити платформу E-bond для вторинної торгівлі ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ і Мінфін планують запустити платформу E-bond для вторинної торгівлі ОВДП

Фондовий ринок
356
Національний банк України (НБУ) повідомив про плани в грудні цього року визначити спонсора платформи E-bond в Україні для торгівлі облігаціями внутрішньої держпозики (ОВДП), а в квітні 2020 року налаштувати платформу E-bond компанією Bloomberg.
На квітень наступного року заплановано також внесення змін до договорів з первинними дилерами про їхні обов’язки тримати тверді котирування на платформі E-bond.
Ще одним завданням, яке НБУ поставив собі на перший квартал 2020 року, є забезпечення підтримки розвитку ринку ОВДП, в тому числі за рахунок участі в торгах.
Нацбанк підкреслює, що основною метою є створення центру ліквідності на ринку ОВДП на базі сучасної торговельної платформи.
НБУ нагадав, що вже розроблено Дорожню карту переформатування інституту первинних дилерів Мінфіну, яка концептуально визначає принципи впровадження в Україні платформи E-bond, змінено правила торгівлі держпаперами для спрощення угод з використанням торгово-інформаційної системи (ТІС) і розпочато проведення первинних розміщень ОВДП в ТІС Bloomberg.
При роботі через E-bond всі котирування в обов’язковому порядку виставляються тільки первинними дилерами, ставляться в анонімному режимі (імена бачить тільки спонсор) на бенчмарк ОВДП у гривні на єдиних умовах розрахунків (наприклад, Т+1) і є твердими для інших первинних дилерів. Ці котирування також будуть доступні для перегляду (не для акцепту) усіма бажаючими.
Передбачається, що первинні дилери стануть маркет-мейкерами, вимоги до них будуть посилені: мінімальний обсяг котирування буде збільшено з 1 млн грн до 10-50 млн грн, поріг переходу на одностороннє котирування підвищено з 10 млн грн торгівлі за двосторонніми котируванням за сесію до мінімум 50 млн грн. Ряд інших вимог до маркет-мейкерів пропонується зберегти: двосторонні котирування повинні будуть виставлятися зі спредом до 2% не менше 80% днів на місяць, тримати не менше 75% часу між 11:00 і 15:00.
Нацбанк вказує, що дискусійними залишаються питання надання права первинним дилерам авторизовувати інших контрагентів, щоб вони могли не тільки бачити, а й акцептувати їхні котирування в платформі і, можливо, ще й ставити свої котирування, які зможуть акцептувати ті, хто авторизував торгівлю з такими контрагентами.
НБУ констатує, що приплив в цьому році $4 млрд нерезидентів сприяв помітному пожвавленню ринку ОВДП – як первинного розміщення, так і торгів на вторинному ринку, що дозволило Мінфіну домогтися зниження прибутковості ОВДП, однак обсяг торгів на вторинному ринку залишається відносно незначним, а сам ринок – переважно низьколіквідним.
Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР) і біржі, за даними агентства, критикують ідею концентрації вторинного ринку ОВДП на іноземних ТІС і намагаються запропонувати власну альтернативу.
За даними Нацбанку, депозитарій якого веде облік усіх ОВДП і муніципальних облігацій, середньоденний оборот ОВДП у гривні на вторинному ринку в листопаді становить 422 млн грн, що майже в 2,5 рази перевищує показник листопада минулого року. Пік торгів на вторинному ринку припав на липень-вересень цього року – від 782 млн грн до 604 млн грн середньому за день.
Обсяг первинного розміщення ОВДП цього року зріс до 209 млрд грн з 65 млрд грн торік, в тому числі нерезиденти придбали відповідно 119 млрд грн і 13,2 млрд грн, в результаті чого їх портфель ОВДП зріс з 6,4 млрд грн на початок року до 107,2 млрд грн на 8 листопада.
Нацбанк уточнює, що на вторинному ринку нерезиденти з початку цього року по 8 листопада купили ОВДП на 33,7 млрд грн, а продали – на 33,2 млрд грн, тоді як за весь минулий рік – відповідно 17,8 млрд грн і 26, 4 млрд грн. Зокрема, в жовтні цього року нерезиденти купили на первинному ринку держпапери на 4,4 млрд грн, на вторинному ринку – на 2,2 млрд грн, а продали на вторинному ринку на 1,7 млрд грн, отримавши ще 3 млрд грн за рахунок погашення і виплати відсотків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас