Як визначити вигорання і боротися з ним: поради експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Як визначити вигорання і боротися з ним: поради експерта

Особисті фінанси
2761
Проблема вигорання досягла таких масштабів, що закривати на неї очі стало неможливо. У 2019 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) включила синдром емоційного вигорання в Міжнародну класифікацію хвороб – стандарт для діагностики та страхування здоров’я. Згідно з дослідженням кадрового порталу HeadHunter, 64% українців стикаються з синдромом емоційного вигорання. Ми вирішили дізнатися, як з ним впоратися, у експерта в темі вигорання – тренера-психотерапевта Олександра Олешка, автора профільного курсу “Антивигорання”.
Як визначити вигорання і боротися з ним: поради експерта
Чому раніше ми не чули про вигорання
Вигорання – це бич нашого часу, побічний ефект цілеспрямованого світу. Наше життя прискорилося: інформації більше, бажань більше, начитався книг з “успішному успіху” – наставив собі більше цілей, взяв більше роботи, звалив на себе більше зобов’язань і… Бах! Пробки вибило. Ми ж знаємо, що не можна включати електрочайник і обігрівач в одну і ту саму розетку? Людина – це та сама розетка. В останні роки зріс темп життя – тобто зросла потужність електроприладів. А «проводка» залишилася стара. Тому емоційне вигорання трапляється все частіше.
Що таке вигорання
Вигорання часто плутають зі звичайною втомою, авітамінозом, лінню або поганим тайм-менеджментом. Насправді, головна проблема вигорання – відсутність енергії. І річ тут не у відсутності самомотивації або планування. Можна напланувати що завгодно, але якщо немає ресурсу на виконання завдань, то вони так і залишаться планом. А це небезпечно для представників будь-яких професій, будь-якого рівня посад.
Чим небезпечне вигорання
Крім неефективності на роботі, цей стан може спричинити особистісні зміни, складнощі в комунікації з людьми, аж до розвитку глибоких когнітивних викривлень і втрати працездатності.
По-друге, наступною стадією після вигорання може бути депресія. Тоді людині потрібна допомога не психотерапевта, а психіатра і медикаментозне лікування. Відчуваєте різницю? Розумієте, чому так важливо вчасно впізнати у себе вигорання?
Як виявити вигорання
Це не так просто, тому що зовні життя вигорілої людини може мати цілком нормальний вигляд:
  • улюблена робота,
  • грандіозні плани,
  • досягнуті цілі.
Від інших її відрізняє лише те, що:
  • улюблена робота бісить,
  • немає енергії, щоб втілювати грандіозні плани,
  • досягнуті цілі не радують.
Як діагностувати вигоряння у себе, колег, підлеглих? Дайте відповіді на запитання:
1. Нічого не радує?
2. Впала працездатність?
3. Все більше прокрастинуєте?
4. Дратують колеги і рідні?
5. Немає сил і енергії щось робити?
6. Починаєте ненавидіти улюблену справу?
7. Не бачите майбутнього і сенсу у відносинах?
8. Більше часу проводите в соцмережах та іграх?
9. Зросло споживання тютюну, кави, алкоголю або солодкого?
10. Після сну, вихідних і відпустки не почуваєтеся відпочилим?
Якщо від 3 до 10 відповідей «так», варто звернутися до фахівця і почати працювати з вигоранням.
Яка причина вигорання
ВООЗ визначає вигорання як результат хронічного стресу на робочому місці, який не був успішно подоланий. Це погляд медиків. Я як психотерапевт бачу більш глибинну причину – це зрада себе. Поясню: якщо людина систематично займається не тим, що їй приносить самореалізацію, а тим, що їй нав’язано, вона вигорає. Простіше кажучи, якщо ми не реалізуємо свої справжні потреби, то вигораємо. Механізм дуже простий: будь-яку витрачену енергію потрібно заповнювати. Якщо батарея смартфона розрядилася, потрібно зарядити її. Тільки тоді він буде працювати – очевидно. Але чомусь не очевидно, що з нашою батареєю та сама історія. Вигоріла – це людина з батареєю, що сіла.
Як боротися з вигоранням
1. Виявляти і реалізовувати свої справжні потреби.
Причому хочу зробити акцент на слові «виявляти». Сучасний світ – це гонитва за «успішним успіхом». «Досягаторство» – це бич сучасності. Батьки, система освіти, суспільство, реклама, ЗМІ, соцмережі, книги, історії успіху – все це вимагає від нас бути успішними, ефективними і продуктивними. Нам все життя нав’язують цілі і цінності. Ми їх втілюємо, витрачаємо енергію, але не отримуємо нічого натомість. Тому що це не наші цілі. Тому радості й енергії вони не приносять. А якщо батарею постійно використовувати і не заряджати, то рано чи пізно вона сяде.
Як її зарядити? Відшукати серед нав’язаних цілей і установок суспільства свої справжні потреби – те, що дійсно радує і заряджає енергією. І реалізовувати їх. У кожної потреби може бути купа способів для втілення.
Як зрозуміти свої справжні потреби? Наші бажання – це маркери потреб. Прислухайтеся до своїх бажань, спостерігайте за тим, що нас надихає, хто є зразком по життю, і систематизуйте.
2. Відмовитися від того, що забирає енергію, але не дає нову.
Це не тільки нав’язані цілі, але і заняття, що не приносять задоволення, інформаційне сміття, люди в оточенні, які дратують, нав’язані самим собі зобов’язання.
3. Уважно контролювати перероблення стресу.
Простіше робити прибирання в тій квартирі, де часто прибирають, ніж розгрібати давні завали, правильно? Стрес теж простіше не накопичувати, а виводити регулярно. Потрібно знайти прийнятні для себе, «екологічні» способи перероблення стресу: спорт, танці, творчість, лазня… Що завгодно, що допоможе не накопичувати стрес.
4. Стежити за своїм колективом.
Синдром вигорання може стосуватися як однієї людини, так і цілого колективу. Якщо немає профілактики вигорання, то в підсумку страждає не одна людина, а вся команда. В організації починається постійна плинність кадрів, страждає продуктивність праці, виникають конфлікти, відкриті і приховані, у співробітників немає ініціативи – це все ознаки вигорання всього колективу, особливо якщо раніше було по-іншому. Керівники і HR-фахівці, які цінують співробітників, повинні відстежувати вигорання.
І звичайно, ми самі повинні нести відповідальність за свій ресурсний стан. І при перших ознаках вигорання боротися з ним в зародку. Якщо власних знань для цього недостатньо, то звертатися до фахівця. Кошти, витрачені на своєчасну кваліфіковану допомогу, завжди будуть меншими, ніж шкода від втрати ефективності, дієздатності і як наслідок – роботи.
25 листопада стартує мій онлайн-курс “Антивигорання”. Ця авторська методика допомогла вже тисячам людей позбутися вигорання і повернутися до повноцінного життя, в якому вистачає енергії на все заплановане і задумане. Курс триває 30 днів. Протягом місяця потрібно виділяти всього 10-20 хвилин на день на теоретичний урок і практичне завдання. Це можуть дозволити собі люди навіть з найщільнішим графіком. Тим більше, що після курсу цей графік автоматично стане менш щільним: повернувшись у свій ресурсний стан, на виконання всіх тих завдань ви витрачатимете менше часу.
Детальніше про онлайн-курс “Антивигорання” за посиланням.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас