Суди скасували вимоги до банку Тігіпка на 120 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суди скасували вимоги до банку Тігіпка на 120 млн грн

Фондовий ринок
635
7 листопада Шостий апеляційний адмінсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Офісу великих платників податків ДФС та залишив без змін рішення Окружного адмінсуду м. Києва, яким частково було задоволено позов Універсал Банку та частково скасовано податкові повідомлення-рішення №0002204303 від 10.10.2018 (в сумі 111 млн грн) та в сумі 9,25 млн грн.
Згідно з судовими матеріалами, 30.11.2007 між Універсал Банком і грецьким Eurobank Ergasias S.A. (попередній власник Універсал Банку, – ред.) було укладено договір депозитної лінії, згідно з яким Eurobank Ergasias S.A. розмістив депозит на 21,7 млн швейцарських франків та 537 тис дол.
Між Універсал Банком (заставодержатель) та Eurobank Ergasias S.A. (заставодавець) було укладено договори застави майнових прав №1, №15 та №16, згідно з якими Eurobank Ergasias S.A. передав у заставу для Універсал Банку майнові права на депозитний вклад для забезпечення виконання фізособами-позичальниками зобов`язань за кредитами, що були отримані ними в Універсал Банку.
Сторони уклали договір про задоволення вимог заставодержателя, а 29.07.2016 – договір відступлення прав вимоги, відповідно до якого права вимоги Універсал Банку (в т.ч. за договорами забезпечення) до одного з позичальників перейшли до Eurobank Ergasias S.A., з огляду на погашення грецьким акціонером Універсал Банку боргу вказаного позичальника (на 5,7 млн дол, 8 млн швейцарських франків, 3,8 млн грн).
У 2018 році за результатами документальної планової виїзної перевірки Універсал Банку податківці склали акт, в якому вказали на низку порушень фінустанови, які, за оцінками фіскалів, призвели в т.ч. до заниження податку на доходи фізосіб у загальному розмірі 110,99 млн грн; заниження військового збору на 9,25 млн грн.
Такі висновки представники ДФС мотивували тим, що в липні 2016 року Універсал Банк списав з рахунків Eurobank Ergasias S.A. загалом 13,65 млн швейцарських франків та 76,4 тис дол в погашення кредитної заборгованості фізичних осіб. У зв`язку з цим, контролюючий орган дійшов до висновків про нарахування податку на дохід фізичних осіб за ставкою 18 відсотків, нарахування утримання, та сплату до бюджету військового збору.
Задовольняючи частково позов Універсал Банку, суди першої та апеляційної інстанції вказали, що “зобов`язання боржників за кредитними договорами не припинилися в результаті задоволення вимог ПАТ «Універсал Банк» за рахунок предмету застави, а заміна кредитора (ПАТ «Універсал Банк») на компанію Eurobank Ergasias S.A. у кредитних договорах відбулася в силу прямої вказівки закону через процедуру позасудового звернення стягнення на грошові права вимоги та не потребувала укладення будь-яких договорів про відступлення/купівлю-продаж/заміну прав тощо” (цитата).
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас