Стало відомо, в чому звинувачують главу "Укрексімбанку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стало відомо, в чому звинувачують главу "Укрексімбанку"

Фондовий ринок
883
Генеральна прокуратура звинувачує главу правління “Укрексімбанку” Олександра Гриценка в сприянні зняттю арештів з депозитів і застав “злочинного оточення екс-президента Віктора Януковича” за виданим банком кредитом на купівлю “Українського медіа холдингу”.
Про це заявляє Генеральна прокуратура.
“Намагаючись забезпечити інтереси [екс-глави адміністрації президента і екс-власника УМХ Бориса] Ложкіна, [президента в 2014-2019 роках Петра] Порошенка, [екс-заступника голови АП Олексія] Філатова і [екс-1-го віце-президента УМХ Григорія] Шверка Гриценко у вересні 2014 року вирішив використати свої службові повноваження всупереч інтересам державного банку щодо звернення на його користь активів групи компаній УМХ і заставного майна на суму 506 млн доларів, тим самим приєднався до злочинної організації”, – повідомив прокурор у суді.
За словами прокурора, йдеться про один з епізодів справи щодо нібито легалізації 406 млн доларів екс-першим віце-прем’єром Сергієм Арбузовим, екс-главою Міндоходів Олександром Клименком і бізнесменом Сергієм Курченком шляхом купівлі холдингу УМХ.
“Реалізуючи злочинні наміри, в другій половині 2012 року Арбузов і Курченко, діючи за попередньою змовою з Януковичем, Клименком та іншими учасниками злочинної організації, запропонували Ложкіну й іншим бенефіціарним власникам групи компаній УМХ сприяти злочинній організації Януковича і взяти участь у легалізації понад 406 млн доларів шляхом укладання низки угод з купівлі групи компаній УМХ”, – стверджує прокурор.
За даними Генпрокуратури, Ложкін та інші бенефіціари УМХ достовірно знали з різних джерел про участь Арбузова, Клименка, Курченка і інших осіб у складі злочинної організації та здійсненні ними злочинів проти держвласності.
За даними слідства, в рамках угоди ТОВ “Ветеко Медіа Інвест” отримало в державному Укрексімбанку за договором від жовтня 2013 року кредит 160 млн доларів, в якості забезпечення за яким були ряд депозитів на 50 млн доларів і казначейські зобов’язання на 50 млн доларів, нерухомість і обладнання, а без твердого забезпечення залишалася сума 45,27 млн ​​доларів.
Сторона звинувачення вказала, що в 2014 році за ініціативою Генпрокуратури заарештовані зазначені депозити і казначейські зобов’язання, а в середині серпня того року Гриценко став головою правління.
“Намагаючись продовжити реалізацію плану щодо легалізації коштів злочинної організації, а також для недопущення обігу належних їй активів в сумі 506 млн доларів на користь Укрексімбанку, в серпні 2014 року Курченко запропонував … Шверку продовжити реалізацію попередньо узгодженого злочинного плану спільно з Ложкіним, Філатовим з відома і за погодженням з президентом Порошенком”, – стверджує прокурор.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас