НБУ повідомив свою позицію щодо порушень при видачі стабкредиту «ВіЕйБі Банку» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ повідомив свою позицію щодо порушень при видачі стабкредиту «ВіЕйБі Банку»

Казна та Політика
829
Національний банк України дотримувався процедур видачі стабілізаційного кредиту «ВіЕйБі Банку», призначеного для виплати коштів вкладникам фінустанови, і не встановив нецільового використання цих коштів.
Про це йдеться в коментарі НБУ в FACEBOOK.
Чому були видані кошти «ВіЕйБі Банку»
Національний банк – кредитор останньої інстанції для банків. Якщо банк вичерпав можливості поповнення ліквідності, він звертається до НБУ, чиє завдання у такій ситуації – забезпечити фінансову стабільність.
У 2014 році, коли Україну накрила криза, а біля банків стояли черги вкладників, не виникало питання «видавати рефінансування чи ні». Позичальники не могли обслуговувати кредити, а банки – вчасно повертати депозити. «ВіЕйБі Банк» – не виняток. Загалом у 2014 році «ВіЕйБі Банк» отримав кредити на 3 млрд грн, зокрема у жовтні – на 1,2 млрд грн.
Яке було забезпечення за кредитом
У забезпечення власник «ВіЕйБі Банку» Олег Бахматюк уклав з НБУ договір особистої поруки – особисто поручився всіма статками та майном. Загалом у НБУ є особисті поруки Бахматюка на суму 8,6 млрд грн.
Також підконтрольна йому «Станіславська торгова компанія» надала в заставу нерухомість у Івано-Франківську. Незалежний оцінювач оцінив її у 1,2 млрд грн.
Чи були вкрадені кошти з «ВіЕйБі Банку»?
Кошти були спрямовані на виплату вкладникам. Усі кошти були використані на виплати 80 тис. вкладникам упродовж 18 днів. У середньому банк виплачував щодня понад 100 млн грн.
Що робить НБУ для повернення коштів?
За двома своїми банками Олег Бахматюк заборгував 10,6 млрд грн Національному банку. У НБУ є особиста порука Бахматюка на 8,6 млрд грн та майнові поруки його компаній про погашення цієї заборгованості.
Оскільки самостійно бізнесмен не перерахував жодної копійки власних коштів на погашення своїх боргів, Національний банк з 2015 року подав понад 50 позовів у суди проти нього і його компаній.
Маємо 19 судових рішень на користь НБУ, які вступили в законну силу щодо «Фінансової ініціативи», та жодного рішення, яке набрало чинності стосовно «ВіЕйБі Банку». Проте навіть 19 перемог не дозволили поки забезпечити погашення боргів: реалізація майна Державною виконавчою службою йде надто кволо.

Довідка Finance.ua:

  • 12 листопада НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура в ході слідчих дій в “Райффайзен Банку” затримали сім осіб – колишніх і чинних посадових осіб Національного банку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас