Українці обходять заборону на продаж землі 12 способами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці обходять заборону на продаж землі 12 способами

Аграрний ринок
1422
В Україні сформувався тіньовий ринок землі сільськогосподарського призначення, на якому ділянки фактично продаються, незважаючи на мораторій.
Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький.
“Тіньовий ринок існує. І один з постулатів земельної реформи – цей ринок легалізувати. Ми бачимо, що за схемами вже відчужено близько 1,5 млн га земель через договори оренди, спадщину, міну – загалом є 12 юридичних механізмів обходу мораторію”, – сказав він.
За таких схем, за словами Висоцького, фермери-орендарі перебувають під загрозою. Справа в тому, що землевласник може укласти паралельний договір оренди або міни з третьою особою.
Шахраям нескладно умовити власників земельних паїв на угоду, особливо якщо мова йде про малозабезпечених сільських пенсіонерів, зазначає заступник міністра. Водночас у разі зняття мораторію чинні орендарі отримають право пріоритетного викупу ділянки у її господаря.
“Наявна ситуація породжує рейдерство. Фермери приходять збирати урожай, а земля вже не у них. Ви ж не підете судитися з 80-річною бабусею. А якщо підете, результат буде очевидним”, – пояснив Висоцький.

Довідка Finance.ua:

Сьогодні Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект 2178-10 про введення ринку землі.
Хто зможе купувати землю:
  • громадяни України;
  • юридичні особи України;
  • територіальні громади;
  • держава;
  • іноземці та особи без громадянства можуть набувати право власності на землю сільгосппризначення в порядку спадкування за законом, але зобов’язані здійснити їх відчуження протягом одного року з дня набуття.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас