Мінімальну зарплату пропонують підвищити, а доплати до неї скасувати - законопроект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінімальну зарплату пропонують підвищити, а доплати до неї скасувати - законопроект

Особисті фінанси
7994
У Верховній Раді зареєстрували законопроект №2378 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з реалізації вимог Конституції та міжнародного права щодо питань мінімальних гарантій в оплаті праці”.
“З метою стимулювання зростання заробітної плати в небюджетній сфері законопроектом передбачається запровадження підвищувальних галузевих коефіцієнтів до заробітної плати, які будуть обов’язковими для галузевих угод та колективних договорів незалежно від форми власності та господарювання. Для подолання «зрівнялівки» в оплаті праці законопроект передбачає визначення розміру найнижчої тарифної ставки (посадового окладу) працівника, що виключає потребу доплат до рівня мінімальної заробітної плати для працівників наступних тарифних розрядів (посад)”, – ідеться в пояснювальній записці до законопроекту.
Що пропонують:
1. Мінімальну зарплату встановити у розмірі не менше 150% встановленого законом розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
2. У разі перевищення протягом двох місяців поспіль фактичного рівня інфляції над плановим більше ніж на 2% зобов’язати Кабмін протягом 15 днів ініціювати перед ВРУ внесення змін до Держбюджету на відповідний рік щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати з урахуванням прогнозного рівня інфляції до кінця бюджетного року з метою забезпечення його адекватного зростання.
3. Мінімальний посадовий оклад (тарифну ставку) встановити у розмірі, що перевищує 150% встановленого законом розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
4. Мінімальним розміром ставки (окладу) заробітної плати вважати встановлений колективною угодою мінімальний розмір ставки (окладу) заробітної плати працівника першого розряду відповідної, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт). У галузевих (міжгалузевих) угодах мінімальні розміри ставок (окладів) заробітної плати встановлювати з дотриманням підвищувальних галузевих коефіцієнтів, мінімальні значення яких затверджуватиме КМУ за погодженням із сторонами соціального діалогу.
При цьому до мінімального розміру ставки (окладу) заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні, компенсаційні виплати тощо.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Отримати гроші до зарплати

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас