Послуги посередників при оцінюванні квартир планують скасувати - законопроект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Послуги посередників при оцінюванні квартир планують скасувати - законопроект

Особисті фінанси
1616
Профільний комітет Верховної Ради рекомендував парламенту ухвалити законопроект 2047-д, який дозволяє позбутися майданчиків-посередників під час оцінювання майна.
Про це йдеться в проекті Закону “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна”.
Як пропонують зробити. В разі ухвалення законопроєкту продавці житла отримають доступ до модуля Фонду держмайна. Вони зможуть самостійно зазначати в ньому всі дані про квартиру або будинок. Скільки це коштуватиме – 51 гривню. У разі незадоволення продавця квартири він зможе залучити оцінювача й оскаржити висновки системи.
Як це діє зараз. Нині перед укладенням договору купівлі-продажу житла необхідно сплатити 1% від ціни квартири до Пенсійного фонду та 1% держмита.
Якщо власник володіє квартирою менше 3 років, то додатково платиться мито в розмірі 5% і 1,5% – військовий збір.
Перед тим як продати квартиру, необхідно завантажити результати оцінки до бази майданчиків. Для укладення угоди розрахована майданчиками вартість має збігатися з результатами оцінки.
Послуги з оцінки нерухомості на сьогодні надають лише такі майданчики: Оцінка. Оnline, Професійна оцінка (Про закупівлі), Експрес Оцінка (Акцепт онлайн) і Реєстр оцінка (АСБОУ).
Вартість таких послуг – близько 1,8 тисячі гривень за одну операцію.

Мої Fiнанси:

Середня вартість квартир у новобудовах Києва в жовтні 2019 року склала 27 021 грн./кв.м. Відносно вересня середня вартість зменшилася на 0,2%, при показнику похибки ±1,7%.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції по кредитах в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.

Підібрати кредит на квартиру

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас