Як планують передавати земельні ділянки співвласникам багатоквартирних будинків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як планують передавати земельні ділянки співвласникам багатоквартирних будинків

Особисті фінанси
5398
Уряд планує встановити порядок передачі безоплатно у власність співвласникам багатоквартирних житлових будинків земельних ділянок, на яких вони розташовані. Також буде унормовано на законодавчому рівні спірні питання управління спільним майном у багатоквартирному будинку.
Про це пише Мінрегіон на своєму сайті.
У Міністерстві розвитку громад та територій України буде розроблений порядок безоплатної передачі земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, у власність їх співвласникам.

Картки для зберігання грошей

Для громадян, які мешкають у багатоквартирних будинках, уряд планує вдосконалити механізми управління, що максимально продовжать термін експлуатації їхніх будинків. Зокрема, встановити порядок передачі безоплатно у власність співвласникам багатоквартирних житлових будинків земельних ділянок, на яких вони розташовані, а також унормувати на законодавчому рівні спірні питання управління спільним майном у багатоквартирному будинку.
Розміри і конфігурація земельної ділянки, на якій розташований багатоквартирний будинок, визначаються на підставі відповідної землевпорядної документації.
До земельної ділянки багатоквартирного будинку належать:
  • земля, на якій розташований житловий будинок;
  • земля, на якій розташовані будівлі і споруди, що стосуються такого будинку;
  • прибудинкова територія.
Хто може оформляти права на земельну ділянку під багатоквартирним будинком:
  • мешканці багатоквартирних будинків мають право відвести земельну ділянку в постійне користування незалежно від створення ОСББ;
  • якщо ОСББ не створено, відведення земельної ділянки можливе лише при згоді всіх без винятку власників житлових і нежитлових приміщень будинку, а на практиці такої згоди досягти майже неможливо.
Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас