За яких умов зберігатиметься дефіцит гривні - Найман — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За яких умов зберігатиметься дефіцит гривні - Найман

Особисті фінанси
2010
В умовах жорсткої монетарної політики і високої (зростаючої) потреби Мінфіну в покритті бюджетного дефіциту шляхом розміщення ОВДП зберігатиметься дефіцит гривні.
Про це повідомив керуючий партнер Capital Times Ерік Найман на своїй сторінці в facebook.
НБУ підтримує зростання монетарних агрегатів на рівні менше зростання номінального ВВП в гривні, що призводить до скорочення монетизації економіки і хронічного дефіциту гривні”, – зазначив аналітик.
Що допомагає утримувати сильну гривню і стримувати інфляцію – хронічний дефіцит гривневих ресурсів.
За словами Наймана, вже на початку 2020 року вона знизиться до цільового показника НБУ 5%. Слідом за цим НБУ продовжить зниження облікової ставки з метою 8% (інфляція + 3%). І потім очікується зниження прибутковості гривневих ОВДП також до 8% або навіть нижче. Але це перспективи вже 2021-22 років.
Якщо гривневі ОВДП будуть давати 8% річних, тоді прибутковість доларових ОВДП може знизитися до 2-3%? А це вже рівні кредитів МВФ і деяких (найслабших) країн ЄС. Подібний прогноз на зараз виглядає фантастичним.

Картки для зберігання грошей

Тому Мінфіну України поки слід розраховувати на зниження прибутковості ОВДП у кінці 2020 року в кращому разі до 10-12%, а доларових ОВДП до 3,5-4%.
Попит на українські гривневі ОВДП збережеться – за умови, якщо різниця прибутковості доларових і гривневих ОВДП скоротиться до 6% (при різниці в інфляції між Україною та США в 3%).
Поточний рівень прибутковості доларових ОВДП вже досяг критичного рівня близько 4% річних, прибутковості нижче цього рівня будуть зумовлені не ринковими факторами, а існуванням обмежень НБУ на інвестиції за кордон.
Коли може знизитися прибутковість гривневих ОВДП – через два роки в кращому випадку до 8% річних (при інфляції 5% і CDS 1%), а в найбільш очікуваному до 10% (інфляція 5% і CDS 3%).
Депозитні ставки українських банків по гривні будуть залишатися трохи вище прибутковості ОВДП через хронічний дефіцит гривневої ліквідності. У банків буде скорочуватися депозитна база і, відповідно, не буде ресурсів для кредитування.
Умови для зростання економіки України темпом на 7-10% на рік:
  • реальні системні реформи;
  • кардинальне поліпшення інвестиційного клімату, що здатне прискорити економіку України за рахунок внутрішнього ресурсу (згадуємо про податкову амністію);
  • прямі іноземні інвестиції.
Заробляйте на ОВДП більше, отримавши бонус від сайту Мінфін.

Отримати бонус

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас