Павло Гаркуша: як може змінитися робота МФО після набрання чинності закону про спліт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Павло Гаркуша: як може змінитися робота МФО після набрання чинності закону про спліт

Кредит&Депозит
1267
У вересні багатостраждальний Закон «Про спліт» було ухвалено Верховною Радою. І хоча в Нацбанку впевнені, що він «забезпечить збалансований і системний підхід в напрямку ефективного розвитку небанківського фінансового сектора», учасники ринку зустріли його без особливого ентузіазму, а деякі і з відвертою критикою.
Сьогодні не так важливо, поганий закон чи ні. Він прийнятий і треба чітко розуміти, які кроки зробити фінансовим компаніям, щоб ефективно використовувати перехідний період, який надав регулятор – до 1 липня 2020 року.
Сам по собі закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг» носить скоріше технічний характер. Нагадаю, він передбачає ліквідацію Нацкомфінпослуг і поділ функцій з регулювання фінансового ринку між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку. Під контроль НБУ перейшли страхові, лізингові, фінансові компанії, кредитні спілки, ломбарди і бюро кредитних історій.
Це лише початок шляху, на якому мікрофінансові організації (МФО) очікують якісні зміни на всіх рівнях операційної та фінансової діяльності.
Позаяк НБУ вже підготував і оприлюднив своє бачення і підходи до регулювання небанківського фінансового ринку, фінансові організації отримали вектори, за якими необхідно провести зміни в цей перехідний період.
Зміни повинні торкнутися не тільки звітності, але фінансового моніторингу операцій, що проводяться, корпоративного управління, методології бізнес-процесів, підходів до роботи зі споживачами фінансових послуг та підходів до ризик-апетиту.
«Наступні 12 місяців після цього, тобто 2020-2021 роки, ми назвали адаптаційним періодом – саме тоді будуть впроваджуватися нові ліцензійні вимоги, вимоги до капіталу, резервів, вимоги до розкриття інформації та відповідність кваліфікаційним вимогам. Повне реформування небанківського сектора ми плануємо завершити за п’ять років – до 2025 року включно”, – зазначає перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова.
Щоб відповідати цим, цілком логічним і необхідним вимогам, знадобляться значні капіталовкладення.
Потрібно буде навчати наявних співробітників працювати за новими вимогами і збільшити штат, за рахунок фахівців, які будуть доводити операційну діяльність компанії до потрібного рівня, залучати консультантів на час адаптаційного періоду.
Онлайн-кредитори будуть змушені оновлювати свою цифрову інфраструктуру для додавання можливостей більш повного інформування позичальника і розкриття інформації про компанію.
Крім того, можливі нові вимоги і необхідність зміни структури управління компанією.
 
Сьогодні кредити, видані на термін до одного місяця або не перевищують розмірів мінімальної зарплати, а також позики, видані ломбардами, не підпадають під вимоги закону «Про споживче кредитування». Однак у Нацбанку мають намір регулювати ринкову поведінку фінансових компаній.
У зв’язку з чим, існує ризик того, що частина споживачів взагалі не зможуть отримати кредит, бо МФО будуть змушені переглянути свій підхід до ризик-апетиту і посилити скоринг моделі.
 
При цьому МФО втратять частину клієнтів за рахунок категорії позичальників з поганою кредитною історією. Великі компанії зможуть собі дозволити такі витрати на адаптацію і можливі втрати, але дрібним гравцям може бути складно. У зв’язку з чим частина компаній піде з ринку.
 
На даному етапі не ясно, наскільки жорстко контролюватиметься ринок, як він буде сегментований, які будуть санкції за невиконання вимог. Відповіді на ці питання ми отримаємо після прийняття відповідних законів.
Однак уже сьогодні потрібно інвестувати в кваліфікований персонал, побудову ефективних і недорогих бізнес-процесів, шукати ефективні способи розкриття інформації про кредит для споживача. Упевнений, що через п’ять років ми побачимо значні зміни на ринку.
Павло Гаркуша, директор департаменту управління продуктами Bredley Holding
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас